Společně se sousedním Agropem je významným hráčem v dřevozpracujícím průmyslu, pár let zpátky bylo ale vše jinak. Firmě hrozil úpadek, zaměstnanci jednu dobu čekali na výplaty, řada jich pak musela místa opustit. Nynější situace už ale podle ředitele Jana Vařeky taková není, naopak.

"Průběžně nabízíme pracovní místa, situace je stabilní. A chceme, aby tomu tak bylo i dál," řekl pro Deník.

Jak se ale ukazuje, mluví hlavně za podobně velké firmy. To menší výrobci to mají podle jejich slov horší. Příkladem může být třeba Pila Dokoupil z Dobromilic. Jednatel společnosti, Bronislav Dokoupil, nyní vzpomíná na staré časy.

"Bývalo to lepší. Pro dřevo musíme daleko, většinou ho mají pořešené velké firmy nebo se vozí do Rakouska. Na nás toho zbývá jen málo," smutní majitel.

"Dřevo tedy sice je a je ho spousta. Nedostáváme se k němu ale tak jednoduše a musíme často pro něj dál," pokračuje Dokoupil.

Boris Vystavěl,  předseda SK Prostějov a předseda Okresního sdružení České unie sportu Prostějovska
Boris Vystavěl: Prostějov město sportu? Nemá bazén, halu ani atletickou dráhu

Plevel ekonomiky

Některé jeho strasti řeší také v Ponikvi. Zdejší pila patří taktéž mezi ty menší, navíc rodinné podniky. Budoucnost však Jan Výmola starší nevidí dobře.

"Jsme malá pila zatížená předepsanými platbami. Stáváme se bohužel plevelem ekonomiky, dochází taktéž k odlivu pracovníků. A malé podniky v oboru končí," poznamenal muž.

Podobně situaci vidí i jeho syn, taktéž pracující v podniku. "Malé firmy a mají lidé nemají šanci třeba dosáhnout na dotace, nemají na to čas, lidi nebo peníze. Navíc, nyní jedou plně automatizované provozy. A to my nejsme," dodává.

Přesto stále lze menší firmy v dřevozpracujícím průmyslu najít. A jejich majitele může alespoň zčásti těšit, že některé problémy se nevyhýbají ani jejich obřím konkurentům.

"Kvůli kůrovcovým kalamitám máme nerovnoměrné dodávky dřeva. Navíc jsou s kůrovcem rok co rok větší a větší problémy," uvedl třeba Jan Vařeka.

Plumlovská přehrada.
Voda v přehradě je stále kvalitní, na rybníku to skřípe