Přesné datum zahájení oprav není v tuto chvíli jasné.

„Ještě je předčasné říkat, kdy přesně s rekonstrukcí začneme,“ řekl náměstek primátora Zdeněk Fišer. Radní vypsali výběrové řízení a nyní hledají zhotovitele stavby.

„Přihlásilo se nám více než dvacet uchazečů, takže předpokládáme, že z těchto nabídek někoho vybereme,“ upřesnil Zdeněk Fišer a dodal, že po ukončení veřejné soutěže chce město začít se stavebními pracemi. O vítězi bude rozhodovat nejnižší cena a také doba záruky na provedené práce.

Na střídačku se přestěhují některé odbory

Rekonstrukce radnice proběhne v několika etapách.

„Jednotlivá oddělení budeme opravovat postupně, abychom co nejméně narušili chod radnice,“ vysvětlil náměstek primátory. Odbory se dočasně přestěhují do Vrahovické ulice, kde dříve sídlil odbor dopravy. Informace o stěhování jednotlivých pracovišť se lidé dozví na webových stránkách města nebo prostřednictvím místního tisku.

Radnice patří mezi chráněné památky, a proto budou na stavební práce dohlížet památkáři. „V budově se zachovala štuková výzdoba a malby v místnostech, takže to bude složité,“ řekl Zdeněk Fišer.

Celkové opravy rozvodů, z nichž některé jsou ještě v původním stavu, vyjdou městskou kasu na 31 milionů korun. Z toho 15 milionů korun plánuje radnice vyčlenit již letos.

„Myslím, že ve městě je potřeba opravit jiné věci, než je budova radnice. Na druhou stranu chápu, že téměř sto let staré rozvody asi nejsou ideální,“ míní pětašedesátiletý František Koudelka.

Rekonstrukce věže přišla na 6,5 milionu

Radní dříve sídlili na takzvané staré radnici, kterou nyní využívá muzeum. Nynější budova magistrátu vznikla v secesním stylu v letech 1909 – 1914 podle projektu profesora Karla Huga Kepky. Objekt se pyšní také šestašedesát metrů vysokou věží, která prošla rekonstrukcí již dříve a své první návštěvníky uvítala minulý rok při hodových slavnostech.

„Zpřístupnění věže bylo jednou z etap rekonstrukce celé radnice,“ řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová a dodala, že její rekonstrukce vyšla na 6,5 milionu korun. (ham)