Připraveni na zimu jsou provozovatelé dvou vleků na Prostějovsku v Malém Hradisku a v Kladkách. Podoba lyžařské sezony na svazích tak bude záležet především na počasí.

„Opravili jsme přístupovou cestu ke sjezdovce,“ informoval Josef Hofman ze Sokolu Kladky, který vlek provozuje.

Protože v minulosti se stávalo, že na sjezdovce byl sníh, ale příjezd k vleku byl ztížený, což mnohé lyžaře odradilo. Cestu tak pokryl asfaltový recyklát, takže jde skoro o regulérní silnici. „Udržovat ji budeme traktorem s radlicí, protože rolba by asfalt potrhala,“ dodal k tomu Hofman.

Další inovace v Kladkách nebudou, protože Sokol nemá peníze. „Poslední dvě zimy byly špatné, a protože nás nikdo nedotuje, tak nemáme peněz nazbyt,“ upřesnil Hofman.

Umělé zasněžování v Kladkách podle počasí a potřeby spustí. Dál zůstane v areálu dětský vlek a lyžařská škola. „Podle mně může zima přijít až v prosinci, bude pak kompaktnější a lepší,“ vysvětlil Hofman.

V Malém Hradisku zasněžování nemají. „Provoz bude podle toho, jak bude sníh,“ uvedl starosta Malého Hradiska František Grulich. Obec se snaží odkoupit pozemky na sjezdovce, aby mohla začít s plánovanými inovacemi na vleku. „Na tom závisí další rozvoj vleku a sjezdovky,“ upřesnil Grulich. Místní totiž také uvažují o vybudování umělého zasněžování a modernizaci samotného vleku.

Ceny v Malém Hradisku zůstanou stejné. „Velký komfort u nás není, chceme aby si k nám zvykli lyžaři jezdit,“ upřesnil Grulich. V Kladkách ještě o výši cen za jízdy a permanentky nerozhodli. „I přes zvýšení cen elektřiny, ale pravděpodobně zůstanou stejné jako loni,“ uzavřel Hofman.