Letos si navíc šikovná vizážistka a fotograf připravili překvapení. V prostějovském salonu na ulici Ječmínkova ženy propadly technice low-key.

„Byl to takový náhlý nápad. Martina jsem poznala na jeho výstavách. Spolupracujeme spolu asi tak tři čtyři roky. Zaujala mě jeho práce, jeho portfolio. Původně fotil figurky z Člověče nezlob se, a to mě zaujalo," popsala Veronika Běhalová, jak došlo ke spolupráci s tím, že se jí líbily propracované detaily jeho fotografií.

„Když se podíváte na konkurenty, tak fotí portréty. Jako hezké, fajn, ale nemá to nápad, je to bez šťávy. On jako jediný fotí stínové fotky. Vymyslel si to sám. Když máte portrét, a chcete nějak zajímavě nalíčit, potřebujete k tomu dobrého fotografa," upozornila zkušená Veronika Běhalová.

Zkrátka, když se dá vizážistka dohromady s fotografem, tak jejich práce krásně vynikne. Technika stínového focení neboli low-key, má skutečně nevídaný úspěch.Příprava na stínové focení

„Původně jsme plánovali tak dvě až tři ženy, ale nakonec se nám na focení nahrnulo nespočet žen, téměř 200 zájemkyň," popsala Veronika, která je na mateřské.

„Nečekala jsem, že se to tak chytne. Vyhlásila jsem 77 míst a zaplnilo se to během půl hodiny. A další se hlásily taky, takže řešíme, jestli se akce bude opakovat," spekuluje mladá vizážistka.

Stínové fotografie, půlka obličeje ve stínu a půlka ve světle. Kolik fotografie low-key stojí?

„Nestojí to vůbec nic. Ženy si zaplatí jen barevné fotografie, pokud o ně mají zájem," přiblížila kosmetička, že jde především o zábavu. Sám fotograf Martin Hanák se, přestože například technikou low-key nafotil téměř stovku žen, za profesionála nepovažuje.

„Jsem brašnář, pracuji s kůží a vyrábím sedla na koně, takže fotograf, můj obor to není. Jsem ten druh fotografa, co nefotí celek, ale zaměřím se vždy jen na jeden detail a na ten kladu důraz," říká Martin Hanák, kterému samotné focení trvá patnáct minut a úprava fotek hodinu a půl.

Martin Hanák se zaměřil na stínovou fotografii.

„Není to celý portrét, ale jen půlka, druhá polovina dává fotce něco tajemného, prostor pro fantazii. Viděl jsem pár fotografií na webu. Samozřejmě jsem začínal přírodou. Pak jsem si řekl, že to není ono," popsal fotograf, který se našel v technice low-key, ke které stačí základní vybavení „Není potřeba nic extra, žádná speciální technika, samozřejmě kdyby byla, tak se to na těch fotkách podepíše, ale když si s tím člověk vyhraje, tak stačí jedno světlo, setový objektiv, základ," prozradil Martin Hanák.

Martin Hanák se věnuje focení už jedenáct let. Co umí stará zrcadlovka Nikon D60 ale zkoumá teprve rok.

„V patnácti jsem dostal kinofilmový fotoaparát. Udělal jsem pár fotek a bavilo mě to, ale takhle víc fotek dělám až teď. Pořídil jsem si teď ultrazoom. Každý člověk má fotoaparát. Já mám ultrazoom. Tím jsem odfotil pár závodů koní, drezury a tak. Tento foťák, co používám, to je starý Nikon D60, zrcadlovka. Ten jsem si pořídil před necelým rokem. Takže tak necelý rok koumám, co vše tento stroj umí," popsal fotograf Martin, který si říká Maty.

Akce má obrovský ohlas a sám fotograf je ze zájmu tolika žen o low-key překvapený.

„Takový ohlas jsem vůbec nečekal. Do dvou hodin to bylo plné, a kdybychom tam to přihlašování nechali celý den, bylo by jich určitě víc. Myslím několik stovek. Šlo to rychle," říká devětadvacetiletý Martin Hanák.

Do práce dvojka zapojila i nezaměstnanou sestru Martina Hanáka.

„Byla jsem asi první, na kom techniku low-key Martin zkoušel. Nakonec jsem se stala asistentkou stínového focení. Kromě toho mě ještě baví malba tužkou," říká sestra Martina Hanáka, čtyřiadvacetiletá Lucie, která ženám společně s Veronikou vybírá vhodné doplňky.

Focení má u žen velký úspěch, některé se dokonce vrací a děkují za příjemný zážitek.

„Mám z toho velice pozitivní pocity. Je to nová zkušenost, aby mě někdo profesionálně fotil. Kolektiv byl parádní a šla bych do toho určitě znovu," sdělila své pocity šestadvacetiletá Petra Hambálková. „Šla jsem do toho z vlastní zvědavosti. A mám z těch fotek super pocit," prozradila Eva Remeníková, kterou tým fotil mezi prvními.

Low-key [lou kí] osvětlení je styl nasvícení fotografické nebo filmové scény, ve kterém převažují tmavé tóny a vysoký kontrast mezi světlem a stínem. Obdobou je šerosvit v malbě. Fotografie působí dramaticky. Lidský obličej vyvstává v plné kráse. Metodu low-key používá například italský fotograf Alberto Terrile.