Pětici možných finálových podob loga města Prostějova vybrali minulý týden prostějovští radní. Návrhů se sešlo celkem 204. Komise, v níž seděl jediný nezávislý odborník – graphic designer Jiří Ďuriš ze studia BastArt.cz, vybrala 9 nejzdařilejších návrhů. Radní následně z nich 4 vyřadili.

Co bude následovat?

„Ve druhém kole jsou vybraní soutěžící povinni své návrhy dopracovat o další užití loga a logotypu v praktických příkladech, jako je vizitka, dárkové předměty, hlavičkový papír a podobně," reagovala náměstkyně primátora Ivana Hemerková s tím, že vše musí oslovení doručit magistrátu v elektronické podobě do 31. července letošního roku.

Finálové návrhy město po tomto termínu zveřejní na svých webových stránkách.

„Bude zde umožněno hlasování formou ankety," vzkázala veřejnosti náměstkyně Hemerková.

Rozhovor s Jiřím Ďurišem

Jak návrhy log působily na graphic designera Jiřího Ďuriše?

V celku musím přiznat, že jsem byl zaslanou kvalitou logotypů nemile překvapen. Ale to je asi nastavením soutěže, která je pro profesionální studia málo zajímavá.

Považujete některá loga za zdařilá?

Přes souhrnně nevalnou kvalitu, zazářilo pár logotypů svým slovním nápadem, který ovšem koresponduje s již používanými logotypy českých měst. Jeden nápad měl grafickou úroveň velice vysokou, ale příliš odkazoval na historii a navíc zbytečně se utápěl v tradičních barvách. Jiný nápad byl zase velice vtipný, jelikož byl inspirován modernistickou tržnicí a měl propracovaný informační systém, ale bohužel spojení s tržnicí je pro stávající občany asi „nezkousnutelné".

Máte mezi nimi svého favorita?

Pár „favoritů" bych našel, ale popravdě jak jsem již řekl, na triko bych si nedal žádný.

Shledal jste u log profesionálně odvedenou práci, nebo šlo spíše o návrhy zapálených amatérů?

Úroveň zaslaných návrhů byla velice kolísavá. Byly zde návrhy sice roztomile naivní a upřímné, ale pro realitu nepoužitelné. Jiné návrhy od profesionálních studií měly zase dobré nápady, ale byly typograficky nedotažené.

Uvažoval jste vy sám o tom, jak by mohlo logo Prostějova vypadat?

Popravdě tuto otázku jsem si mnohokrát při výběru položil, ale nakonec jsem odpověď nehledal, jelikož bych tak nechtěně mohl zavrhnout netradiční návrhy. Čekal jsem, že budu mile překvapen.

Co se vám vybaví, když sám pomyslíte na město Prostějov?

Město Prostějov je pro mě osobně město takřka rodinné. Vybavím si nádhernou architekturu, ale i poskvrněnou židovskou minulost, která bohužel zasáhla i historické centrum, které je nesmyslně zaplněno parkovacími místy a bezduchými novostavbami. Prostějov na mě stále dýchá zašlou slávou, která kdysi zastínila i Olomouc.

Je pro naše město z vašeho pohledu něco charakteristické?

Secese a funkcionalismus, móda to už bohužel dávno není.

Pokud by bylo na vás – zvážil byste po shlédnutí všech návrhů zopakování soutěže o logo prostějovského magistrátu?

Popravdě bych se k této verzi velice přikláněl.

SOUVISEJÍCÍ: Soutěž o logo: v komisi je jediný grafik "zvenku", návrhy posoudí i veřejnost