Epidemie se šíří čím dál rychleji a z posledního vývoje, kdy denní přírůstky v Olomouckém kraji atakovaly rekordní hodnotu celé epidemie, lze čekat, že podzimní vlna bude zrychlovat i nadále. Počty lidí, kteří skončí v nemocnicích, zejména z řad neočkovaných, se budou nadále zvyšovat. Za týden se přitom celokrajsky zdvojnásobily.

„V poslední době je hodně diskutovaný lockdown neočkovaných osob podle rakouského vzoru. Obávám se, že ke zvládnutí stávající epidemiologické situace to nebude stačit. Pro zlomení vlny je potřeba snížení mobility a kontaktů o cca 30 až 40 procent. Tímto opatřením toho dosáhneme jen ztěží,“ sdělil v pondělí na Twitteru docent Hajdúch.

Počet osob s potvrzenou nákazou Covid‑19 za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel po okresech.Počet osob s nově potvrzenou nákazou Covid‑19 za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel po okresech. Situace k 15. 11. 2021Zdroj: MZČR

Vláda nerozhodla 

Vláda v pondělí nerozhodla o dalším zpřísnění koronavirových opatření. Očekávalo se, že dá stopku uznávání antigenních testů, které jsou sporné svou průkazností, a to od 1. prosince.

Opatření o zrušení uznávání antigenních testů i samotestů bylo jediným krokem z jednání vlády v demisi premiéra Andreje Babiše s AntiCovid týmem zastupujícím budoucí vládu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

S přísnějším opatřením, zavedením rakouského modelu, podle kterého by v restauracích, na sportovištích a kulturních akcích nebylo možné uznávat žádný druh testů, ale jen očkování či prodělání nemoci, AntiCovid tým nesouhlasil.

Ve hře jsou tak i další, přísnější varianty, které by vedly ke zpomalení epidemie a větší motivaci k očkování. Kabinet by měl rozhodnout ve čtvrtek.

Ilustrační foto
Covid v kraji je nejhorší v ČR: desítky lidí na JIP, 186 tříd v karanténě

Olomoucký kraj má nejhorší situaci

V Olomouckém kraji je další týden nejhorší epidemiologická situace v rámci ČR. Ve třech okrech za 7 dní onemocnělo přes 1 100 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Na Prostějovsku je to 1 239, Šumpersku 1 209 a Olomoucku 1 175. Týdenní incidence na Přerovsku pak dosahuje 891 a v jesenickém okrese 464.

Za neděli, kdy se podstatně méně testuje, přibylo 484 potvrzených případů koronaviru. Minulou neděli to bylo 284.

Denní přírůstky v tomto týdnu překračovaly 1 300 a atakovaly krajský rekord celé epidemie – 1 516 pozitivně testovaných za 24 hodin z konce října loňského roku.

Zvyšují se i počty zemřelých s covidem. Za minulý týden přibylo v kraji podle údajů Ministerstva zdravotnictví ČR 23 úmrtí. Před rokem v listopadu bylo až 20 úmrtí za den.

Očkováno v současné době není více než 60 procent české populace. Zájem v posledních týdnech vzrostl. V pracovních dnech minulého týdne zdravotníci v Olomouckém kraji podali více než 2 000 dávek denně.