Lípě bude trvat desítky let, než velikostí doběhne svoji předchůdkyni. Problém je v tom, že se podle některých možná takového věku ani nedožije.

O strom paradoxně pečují hlavně obyvatelé Veleslavínské.

„S cisternou přijedou tak jednou za měsíc, kdybychom ji nezalévali my, určitě by nevydržela. Zvláště teď v létě,” uvedla šestaosmdesátiletá Ludmila Orálková, obyvatelka ulice.

Sobotní noc byla u Rockyho žhavá. Respect rock rozjel svou šou.
Sobotní noc u Rockyho byla opravdu žhavá. Podívejte se

Její syn Pavel s vnukem lípu pravidelně zalévají a starají se i o trávu okolo.

„Lípu zaléváme každý den, když neprší a trávu sekáme jednou týdně,” řekl vnuk Tomáš. Kromě péče o vlastní zahradu jim tak přibývá starost o majetek města.

Proč vlastně město původní starý mohutný strom odstranilo? Rekonstrukce Veleslavínské ulice v roce 2017 kořeny starého stromu poškodila.

„Dřevina už byla neperspektivní a neplnila estetický a funkční význam,“ uvedl ve zdůvodnění Odbor správy a údržby majetku města.

Strom nestrádá, říká Jankůj

Naposledy se nový strom zaléval v květnu.

„Lípa se zalévala zatím pětkrát, a to ihned po výsadbě a dále pak čtyřikrát v rozmezí několika týdnů,” uvedl Josef Jankůj z FCC, firmy zajišťující péči o zeleň v Prostějově.

Podle Jankůje strom nestrádá.

„Když začalo deštivé období, kdy s přestávkami pršelo a nebylo nutno zalévat. Lípa měla při výsadbě dostatečně velký kořenový bal, a navíc byla provedena stoprocentní výměna zeminy ve výsadbové jámě. Aplikovali jsme i kvalitní zásobní hnojení,” komentuje.

Pátý ročník krosového běhu Záhořím provázely extrémní teploty.
VIDEO: V Mostkovicích se i kapři potili. Podívejte se

Podle Anežky Šrámkové z Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově by se strom během sucha neměl ignorovat.

„Po výsadbě by se měl zalévat velmi pravidelně, poté záleží na počasí. Například v botanické zahradě zaléváme během sušších týdnů stromy i třikrát týdně,” uvádí Šrámková.

Pokud se lidé z Veleslavínské neobrátí přímo na FCC, pravděpodobně budou zalévat lípu ještě dlouho. Otázkou však zůstává, jak by se vyřešil problém zalévání, pokud podle firmy pečující o zeleň strom nestrádá.