„Chtěli jsme lidem ukázat, jak si mohou na své zahrádce správně upravit ovocné stromy, aby měly ideální výnos. Minulý týden jsme měli přednášku na teoretické úrovni, dnes jsme se vydali do terénu, abychom to názorně ukázali," vysvětlil záměr akce jeden z organizátorů Martin Dokoupil.
Lidé si mohli sami vyzkoušet práci na dlouho neořezávaných hrušních, které rostou ve starém sadu v Dubanech.
„V zimě, tedy v období vegetačního klidu, je nejlepší doba pro řez stromů. Sadaři a zahrádkáři by to měli dělat každým rokem, pokud chtějí velké a dobré plody. Pokud se strom neořezává, větve stíní a kryjí plody, které při nedostatečném slunci nerostou ani nezrají," vysvětlil důležitost každoročního řezu druhý z organizátorů akce Pavel Maláč s tím, že dokonce staří sadaři měli své oblíbené rčení:
„Strom by měl být ořezaný tak, aby jím proletěl letící klobouk," usmál se Pavel Maláč a dodal, že rčení je samozřejmě nutné brát s nadsázkou.
Kdo nestihl praktickou ukázku řezu ovocných stromů, a přesto by se rád zúčastnil, může přijít následující dvě soboty od devíti hodin dopoledne do Štětovic, kde odborníci představí řez peckovin a jádrovin.