„Máme tu něco málo přes osm stupňů celsia," hlásila Kateřina Jenešová z Klubového zařízení Plumlov. Chvíli ve chládku uvítala i Alena Navrátilová z Prostějova.

„Popravdě už se mi z toho horka dělalo špatně, tady na zámku a hlavně ve sklepeních je hrozně příjemně," pochvalovala si sedmapadesátiletá podnikatelka.Mučírna v plumlovském zámku

Kromě nového prohlídkového okruhu a zpřístupnění dalších pater plumlovského zámku mohli lidé o víkendu navštívit právě novou historickou mučírnu, která je součástí prohlídky pohádkových sklepů. Na ty, kteří se nebáli vstoupit do tajuplného podzemí, čekala Bílá paní, kostlivec, čerti či panstvo při posezení u stolu.

„Máme zde zhruba pětatřicet postaviček. Neustále pracujeme na jejich zlepšení, ale úpravy záleží na penězích. Zpřístupnili jsme také historickou mučírnu," poznamenala Kateřina Jenešová. Při prohlídce sklepů plných tajuplných postaviček si lidé vyslechnou příběhy a báje o Plumlově a jeho okolí.

Prostějov je prázdný, lidé se schovávají před horkem

Prostějov – Ani noha. Tak by se dala dvěma slovy popsat v neděli situace v Prostějově. Prázdné je nejen centrum města, ale i okolní ulice, dětská hřiště a dokonce i markety.

„Po poledni jakoby lidé úplně přestali vycházet z domu. Máme skoro prázdno," popsala situaci Marcela Kohoutková, servírka v jedné z restaurací v centru. Karolína Večeřová zase krátce po třetí hodině odpoledne po cestě z centra po Plumlovské ulici k Bille nepotkala skoro žádné chodce.

„Projelo jen pár aut, jinak je všude vylidněno. Nedivím se, i já jsem měla co dělat, abych došla domů. Byla jsem úplně dehydratovaná," popsala.