Autorkou hlavní expozice letní etapy výstavy Flora Olomouc je Pavlína Švecová. Její pojetí české krajiny návštěvníkům nabízí pohled na zelený kopec s kapličkou, obilná políčka před sklizní, vinohrad, chmelnici nebo ovocný sad. V aranžmá z čerstvých květin jsou zastoupeny letničky, lilie nebo gladioly.

„Líbí se mi, že je to takové prosté a jednoduché a přitom typicky české. Je tady spousta druhů mečíků, ty mám moc ráda. A dokonce k tomu pouštějí zpěv ptáků,“ pozastavila se jedna z návštěvnic Monika Večeřová.

Zároveň se snažila uhlídat chlapce, kteří s velkým nadšením stále dokola testovali různé přírodní povrchy takzvané bosé stezky. Opatrně našlapovali na trávu, kamínky, písek, větvičky a šišky a za žádnou cenu si nechtěli znovu nazout sandálky a jít dál.

„Už si ten chodníček procházejí snad podesáté. Před pěti minutami slibovali, že tam jdou naposledy, ale asi tady strávíme celý den,“ poznamenala s úsměvem maminka dvou předškoláků.

Houbaření na Drahanské vrchovině - 15. 8. 2019
Rostou! Pošlete nám fotky vašich úlovků, tvoříme zde na webu společnou galerii
Ilustrační foto
Víkend bude na koupání, pak se ochladí a zaprší

Výstava u kávy

Stejně jako na jarní etapě letošní výstavy Flora nechybí v pavilonu A možnost prohlédnout si expozici v klidu u šálku kávy a něčeho dobrého na zub. U stolečku v prvním patře si čokoládové dortíky vychutnávali senioři z Prostějovska.

„Co jsme v důchodu, jezdíme na Floru hned ve čtvrtek. Není tady tolik lidí jako o víkendu, všechno si projdeme v klidu a bez davů návštěvníků. Já už jsem si na jednom stánku ´vyhlídla´ cibulky tulipánů a bílou ostrožku. Ještě si domů povezeme česnek. Je tady velký výběr a ten český je stejně nejlepší,“ svěřila se paní Jarmila.

Doprovodný program zahrnuje po celý víkend přednášky o zajímavých léčivkách, plodinách, jejich škůdcích či opylovačích. Floristé budou při předváděcích akcích využívat plané a užitkové rostliny a květiny našich zahrad.

V pavilonu H jsou připraveny ukázky laboratorních technik, inovací a nových trendů ve světě rostlinné říše.

Vychutnat si skleničku dobrého vína a potěšit se pohledem na díla umělců Olomouckého kraje je možné v pavilonu E, kde bude znít také cimbálovka.

Seriál HBO Černobyl.
V Prostějově si můžete vychutnat dvě noci se seriálem Černobyl

Standa Hložek

Bohatý kulturní program je až do neděle připravený na venkovním podiu Samba. V sobotu tam vystoupí například Stanislav Hložek. Nebude chybět ani zahradní poradna, vaření nebo ovocné recepty.

Kreativní workshopy zaměřené na tisk na látku nebo věnečky do vlasů mohou zájemci využít v historické oranžerii. Ta nabídne také módní přehlídky a ukázky tradičních uměleckých řemesel.

Letní zahradnické trhy ve Smetanových sadech mají tradičně pestrý sortiment. Prodejci nabízejí například sadbu jahodníku, ovocné stromky, kanadské borůvky, cibuloviny, trvalky, vřesy, okrasné stromky a keře. Ke koupi jsou rovněž zahradnické pomůcky, domácí potřeby, proutěné košíky, koření, bylinné čaje, přírodní kosmetika, ovocné pálenky, ale i kabelky nebo třeba boty. 

Letní Flora 2019
Výstava probíhá až do neděle od 9 do 18 hodin
Vstupné pro dospělé je 160 korun (online 140 korun)
Vstupné pro děti od 6 do 15 let je 40 korun
Vstupné pro studenty a seniory nad 65 let je 90 korun
Vstupné pro 2 dospělé a až 3 děti je 320 korun (online 280 korun)