Přežijí podle vás do budoucna letní kina?

Lidé budou podle mě i dál chodit na filmy pod širé nebe. U letních kin jde totiž nejen o samotnou podívanou, ale zároveň o atmosféru. Navíc se mi zdá, že za poslední dva, tři roky letních kin dokonce přibylo. Například těch malých, které obce schystají jen někde na hřišti přechodně tak na dva týdny.

ČTĚTE TAKÉ: Proč vyrazit do letního kina? Nabízí filmové trháky a pohodu po širým nebem

A jak obstojí klasická kina v menších obcích?

Zřejmě postupně zaniknou a to díky rychlé digitalizaci. Ta je sice technologickým krokem kupředu, pro malé provozovatele je ale tento krok smrtící. Nemají na něj totiž peníze. A klasická kina nejnovější filmy k přežití, na rozdíl od letňáků, nutně potřebují.

Plánujete areál v Mostkovicích postupně digitalizovat?

V nejbližší době rozhodně ne. Zatím totiž nemáme v kapse přebytečných dva a půl milionu korun, které by zavedení této technologie stálo.

Jak tedy vyřešíte fakt, že většina filmů už bude vycházet jen v digitální podobě?

Zkrátka budeme hrát starší filmy. Letní kina stejně většinou nepromítají premiérové tituly, takže by to nemělo zas tolik vadit. Lidi snad přijdou i na starší kousek. Případně můžeme zkusit brát filmy od slovenských sousedů, kde zatím digitalizace neprobíhá tak rychle. Aspoň by mladí zase získali kontakt se slovenštinou, kterou dnes už téměř neznají.

Podaří se vám letní kino v Mostkovicích pro následující roky udržet?

Doufám v to. Navíc si myslím, že technologie půjde natolik dopředu, že se časem digitalizace výrazně zlevní, takže se stane dostupnější i pro nás.⋌(sax)