„Jsou to tři roky, co jsem si s ním zašel k doktorovi. Ten se na znaménko podíval a zeptal se, jestli s ním mám nějaký problém. Řekl jsem, že kromě toho, že nevypadá pěkně, žádné potíže nemám a doktor mě pustil. Beru to tak, že to byl doktor a věděl, co dělá," myslí si Pavel Vysloužil.

To, že by mohl mít rakovinotvorné znaménko, si nepřipouští.

„Znaménko se zvětšuje má už tak v průměru dva centimetry a mám strach to nějak dál řešit. Měl jsem jiné zdravotní potíže, kdy jsem chodil po doktorech a v práci se jim to nelíbilo, takže tento problém už nechám být," dodal muž, kterému se znaménko před lety vytvořilo na hlavě.

Podceňovat znaménka se nemusí vyplatit, melanomy jsou nejvíce zákeřnou formou rakoviny kůže. Včasné odhalení takzvaného maligního melanomu znamená větší šance na vyléčení. Bezplatně je zkontrolují v pondělí v prostějovské nemocnici.

„Podle statistik tvoří právě melanom dvě třetiny veškerých úmrtí na kožní nádory. Kožní ambulance prostějovské nemocnice se proto rozhodla i v letošním roce uspořádat k Evropskému dni melanomu v pondělí 12. května od 8 do 15 hodin den prevence," uvedla mluvčí prostějovské nemocnice Hana Szotkowská.

Vyšetří a poradí

Odborníci zde překontrolují podezřelá znaménka a poradí, jak se chránit před sluncem.

„Účelem dne prevence je upozornit veřejnost na rizika rakoviny kůže i na způsoby, jak těmto rizikům předcházet. Melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Má vysokou schopnost metastázovat mízní i krevní cestou. Dochází tak k jeho rychlému šíření do vnitřních orgánů najednou," nechala se slyšet primářka prostějovského kožního oddělení Marcela Rozkošová.

Maligní melanom vzniká nádorovou přeměnou melanocytů – buněk tvořící hnědý pigment melanin a patří mezi nejzákeřnější onkologické onemocnění.

„Přitom pouhé včasné chirurgické odstranění znamená úplné vyléčení," upozornila lékařka s tím, že melanomy nejsou častým kožním nádorem, avšak jsou příčinou 65 procent úmrtí na rakovinu kůže. Lékaři v pondělí promluví také o opalování. S dovolenými za sluncem se totiž počty lidí s tímto onemocněním zvyšují.

„Mnoho lidí dnes považuje opálenou kůži za symbol atraktivity, nicméně opak je pravdou. Nerozumně a hodně opálená kůže je známkou poškození ultrafialovým zářením. Požadovaná snědá barva vzniká jako obranná reakce kůže s cílem zmenšit poškození," informovala primářka Marcela Rozkošová.

Melanom kůže se vyvíjí relativně pomalu.

„Od prvních příznaků trvá dva až tři roky než se vytvoří metastáze v jiných částech těla. S pokročilejším stádiem klesá šance na uzdravení," uzavřela primářka.