Jediné lanové centrum v jeskyni v České republice. Netradiční zábava a dobrodružství. V tajuplné temnotě jeskyně s čelovkou na přilbě prosvištíte vzdušnou lanovkou a projedete se po lanovém přemostění. Poznáte, čemu se říká Flinstounova lanovka, a možná se zhoupnete i na Tarzanově kyvadle. Tak láká společnost Speleoart na svých webových stránkách návštěvníky do jeskyně Hladomorna, zvané též Lidomorna v Moravském krasu.

V dosud veřejnosti nepřístupné jeskyni začala loni budovat atrakce ve stylu ferrat. Jde o sport, který je oblíbený především v zahraničí a návštěvník při něm musí zdolat většinou náročný skalní terén, který hraničí až s horolezectvím.

„Nyní čekáme na povolení, které nám skončilo k jednatřicátému prosinci. Nestihli jsme vše dostavět. Zároveň žádáme o prodloužení trasy," sdělil Oldřich Štos ze společnosti Speleoart. Řada lidí včetně některých jeskyňářů by jim povolení nedala.

Tady se určitě šláplo vedle, míní jedna z výletnic

Mnozí záměr kritizují například na stránkách nadzemi.cz. Bojí se, že se atrakcí výrazně naruší charakter jeskyně.

„Nějaká šetrná forma takzvaných speleoferrat by určitě vymyslet šla. Třeba někde v jeskyni, kde už člověk působil ve velkém. Když jsem však poprvé přišla do Lidomorny (jiný název pro jeskyni Hladomorna - pozn. red.), z toho, co jsem viděla, mi stály hrůzou vlasy na hlavě. Kamarád to výstižně nazval lunaparkem v jeskyni. Tady se určitě šláplo vedle," míní žena, která se podepsala jako Malví.

Nápad se nelíbí ani některým dalším z diskutujících.

„Nejsem žádný lezec ani speleolog. Ale myslím, že každého rozumného člověka musí bodnout u srdce, když vidí, jak se plundruje tohle nádherné přírodní dědictví. Takové podnikatelské záměry vyvolávají rozpaky a smutek," posteskl si muž z Blanska.

Další naopak využití prostoru v Hladomorně vítají.

„Konečně někdo smysluplně využil tento jeskynní prostor," napsal na stránkách nadzemi.cz Adam.

Společnost Speleoart stavěla podle Oldřicha Štose v Hladomorně lezecké atrakce od loňského srpna do prosince. Veřejnosti zatím zpřístupněné nebyly.

„Skončilo nám povolení, proto jsme k jednatřicátému prosinci podávali žádost o prodloužení trasy. Nejpozději v polovině února budeme vědět, jestli nám ji schválili," uvedl Štos, který je také speleologem.

Ochranáři na nás dohlíželi, tvrdí tvůrci

Podobné novinky podle něj vždy mají své příznivce i odpůrce.

„To je zcela běžné. Ty, kteří s výstavbou nesouhlasí, mohu ujistit, že jeskyni neznehodnocujeme. Ochranáři dbali na to, abychom dodrželi všechny stanovené postupy. Nemohli jsme například narušit části, kde je sintrová výzdoba. Udělali jsme tam lanové přemostění," vysvětlil Štos.

O povolení bude rozhodovat Agentura ochrany přírody a krajiny – Správa chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Provoz centra musí splňovat určitá kritéria.

Podle vedoucího strážní služby Moravského krasu Antonína Tůmy budou ochranáři při svém rozhodování dbát na to, aby nedošlo k ničení jeskyně a okolní přírody. Nyní podle něj ve věci probíhá správní řízení. Na jakékoliv závěry je tak brzy.

„Uvidíme, jak to dopadne. Bylo riskantní začít se stavbou těsně před vypršením platnosti povolení, aniž by stavebník držel v ruce povolení na další období," řekl Tůma.

Účastníků řízení, kteří se budou muset ke stavbě lanového centra vyjádřit, je totiž hned několik. Například Báňský úřad pro Jihomoravský a Zlínský kraj, Moravský speleologický klub nebo Česká společnost pro ochranu netopýrů, protože v jeskyni zimují vzácní netopýři. A ke slovu se dostanou i představitelé obce Holštejn, jelikož Hladomorna se nachází ve skále pod tamním hradem.

Nepůsobí to na mě špatným dojmem, říká starosta Holštejna

„Prostor si půjdeme se zastupiteli prohlédnout. Až pak budeme hlasovat o tom, jestli dáme lanovému centru zelenou, či nikoliv. Já jsem se tam již byl podívat a ještě o všem přemýšlím. Ale určitě to tam na mě nepůsobilo špatným dojmem. Mají tam být i nějaké vysoké lávky, které se měnily oproti původnímu projektu. Je otázkou, jak na ně budou ochranáři reagovat," sdělil starosta Holštejna Petr Mynařík.

Například jeskyňář Alois Nejezchleb z Rudice si byl rozestavěné lanové centrum prohlédnout minulé úterý.

„Celkem mě to tam zaujalo a rád bych si tam lezení vyzkoušel. Na využití místa k tomuto účelu nevidím nic špatného. Na ferraty jezdím do hor například do Švýcarska, Francie nebo Itálie," popsal Nejezchleb.