„Dnes se povedlo loď vyprostit. Bagr z lodě Elmar Dos nejdříve bagroval okolo La Grace příkop. Pak se pomocí silných pásů povedlo loď napřímit a připoutat k pracovní lodi. Průsak je stále velký, čerpadlo jede neustále naplno a čerpá vodu z podpalubí. Čerpadlo máme jen jedno, nesmí selhat. Důležité ale je, že La Grace pluje sama. Pluje sama a bez vaků, i když za pomoci čerpadla. Potápěči se snaží ucpat pomocí prken, filců a potravinářské folie díry a zmenšit tak průsak vody na minimum," napsal v pondělí ze Španělska kapitán La Grace Josef Dvorský.

Loď přežila i nesmírný nápor bouře, která ji bezmocnou v písku zastihla minulý týden.

„Trup vydržel. Tím dokázala, že má právo žít dál," řekl kapitán.

„La Grace bude žít. To jsem řekl a lodi slíbil. Za svým slovem si jako její kapitán stojím a budu stát. Přesto, že poškození všeho vnitřku lodi jsou fatální, a oprava převýší stavbu nové lodi, rozhodl jsem se, a dnes také podepsal, že loď opravíme. Mám tu loď nesmírně rád a udělal bych cokoliv pro její záchranu," popsal Josef Dvorský.

Solidarita, která se v Čechách zvedla, je tak ohromná, že La Grace musí žít dál.

„Děkuji všem, co ji pomohli zachránit tím, že mi poslali stovky sms, emailů i zpráv na facebook a v neposlední řadě i těm, co v téhle těžké době neváhali a přispěli a stále přispívají na konto Zachraňte La Grace. Zachránili jste té lodi život a já věřím, že vám to brzy vrátí. Děkuji za ni," pokračoval kapitán.

Jeho loď ztroskotala koncem října. Tehdy po mnoha měsících odjel z paluby na dovolenou domů, najal kapitána a loď mu předal. Netrvalo ani dva dny a v telefonu uslyšel, že La Grace ztroskotala u španělských břehů. Od té doby intenzivně pracuje na její záchraně. Díky němu se tak pirátská plachetnice pod českou vlajkou bude znovu plavit po oceánech.

Na plachetnici La Grace vzpomíná i prostějovská rodačka Eva Žondrová. S lodí ji váže spousta osobních vzpomínek a především kus práce, který na ní odvedla. Pomáhala tehdy svému kamarádovi Josefu Dvorskému, který s plachetnicí plul potom jako kapitán.

„Byl to Pepův velký sen. Před několika lety jsem mu náhodou volala, že jsme se dlouho neviděli. On mi řekl, že je teď v Suezu, kde staví pirátskou loď. Tak jsem všeho nechala, koupila si letenku a jela za ním," vzpomíná Eva Žondrová.

Ona sama moře miluje. Je třetí ženou v republice, která přeplula na plachetnici Atlantik, je kapitánkou a za kormidlem strávila už téměř třináct tisíc námořních mil.

SOUVISEJÍCÍ: S plachetnicí La Grace ztroskotal životní sen. Ovšem naděje umírá poslední