VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kterak redaktorka na farmě Rózinka kozu Renatu podojila

Čelechovice na Hané - START: Prostějov, CÍL: Kozí farma Rózinka. Délka trasy? Necelých sedm kilometrů. Čas potřebný k jízdě? Dvanáct minut. Ukazuje mi měřič tras na internetu. V Čelechovicích mám být v jednu, je teprve 12:15, hlásím kolegyni, že jedu. „Máš čas!" říká Hanka. „Já ti nevím," říkám, ale zůstávám sedět u virtuální hromádky emailů, ačkoliv se znám. Po deseti minutách mi to nedá, a stejně vyrážím.

27.9.2013
SDÍLEJ:

Na kozí farmě v Čelechovicích se nenudí kozy, návštěvníci, už vůbec chovateléFoto: DENÍK/Martina Greplová

Trefit z Prostějova do Čelechovic nebyl problém, v hlavě mám mapu Čelechovic s Kozí farmou Rózinka, tedy alespoň si to myslím, že mi visí někde v mozku… jenže smůla. Když už se podruhé dostávám k místnímu Presbetonu s vědomím, že teď určitě jedu správně, a třikrát projíždím kolem zmateného řemeslníka na lešení, říkám si, že tudy cesta nepovede. Nedá mi to, a zeptám se, přestože vím, že musím být blízko, stahuji okénko, a volám na maminku s dítětem. Po vděčné minutové radě se během čtyř minut dostávám k vratům farmy. Dámy a pánové, celkový čas Prostějov – čelechovická Kozí farma Rózinka žádných dvanáct minut, ale rovnou půlhodina, zato ale vím, jak se třeba přesně dostat do Růžičkova lomu.

Ve dveřích mě přivítá usměvavá Jarmila Zelenská, přestože se usmívá, jak mi vysvětlí za okamžik, starost o farmu rozhodně není žádné hraní.

Po chvíli povídání si říkám, že to tuhle ženu baví jako Pelého fotbal, a to za to rozhodně nepobírá milionové honoráře. „Pouze" tady projevuje snahy zachovat hanácké tradice, zároveň se ale dozvídám, že koza to neměla jednoduché ani za časů našich předků: „Ona je koza taková kravička chudých, chudáci, co měli jen kozu, se za ni styděli, bohatí s ní krmili prase, proto je tady u nás na Hané nějaký předsudek vůči kozám…" zlobí se nadšená chovatelka.Na kozí farmě v Čelechovicích se nenudí kozy, návštěvníci, už vůbec chovatelé

Počet koz po válce a dnes mě ale také udivuje, jen přece milion a půl a třináct tisíc je mimořádný rozdíl, a není se čemu divit, že by Alexandr Zelenský bílým kozám, našemu tradičnímu plemenu, dnes přidělil červenou barvu a zařadil je mezi chráněná zvířata. Chovat kozy je ale docela fuška, ještě navíc, když ani na farmu nenaženete žádného fušéra, „Ono to ale není jen skopnót balík sena, a je nakrmíno…," s brigádníky je problém, mladým se zkrátka nechce…

„Měli jsme tady několikrát povodně, jsme v půli kopce, kolikrát jsem hledala nějakyho študáka na výpomoc, brigádníka, ale nikdy se nikdo nepřihlásil. A to je velký problém," zamýšlí se nad tím, jak se chce mladým pracovat čelechovická rolnice, která si pro rady kvůli svým hobby kozám jezdí dokonce i za vysokoškolskými zemědělci do Brna, dozvídám se, že navštěvuje semináře, čte knihy o porodech koz, jelikož je sama rodí.

„Veterináře volám jen v naléhavých případech, za ta léta už se nebojím do kozy chytnout, někdy jsou do sebe zamotany, nebo hlava zkroucená, bohužel se i stalo, že mi i ta koza uhynula u porodu," poznamenává Zelenská, a hned poté mi prozrazuje, jak vymýšlí, vyrábí a zkouší nové produkty z kozího mléka na rodině, jak je prodává, a jaké nesnáze to přináší.

„U nás na Hané se hledí na cenu, nikdo nehledí na složení ani kvalitu. Chtělo by to změnit přístup. Jet na trh je oběť vůči zvířatům, krmení a dojení nás čeká až přijedu…" to už ale na zahradě netrpělivě čeká pán domu a uvažuje, že jeho žena toho povídá nějak moc.

„Povídáš zde pohádku Tisíce a jedné noci?" ptá se s úsměvem Alexandr Zelenský své manželky, která mi podala informací o farmě minimálně na článek na pokračování. Vzhledem k náročnosti, co je vše třeba zařídit kolem chovu koz se ale ničemu nedivím, tušila jsem rozsah obsahu, a přestože témata na povídání o bílé rohaté zvířeně by byla ještě teď, vyzývám poutavou vypravěčku, aby mi své milované svěřence představila naživo.

V doprovodu zkušených manželů Zelenských postupujeme z klidu domova k relaxační pastvině. Koza Renata se zdá ideální.

„Renato, pojď sem!" zavolala chovatelka na kozu, která prý prodělala těžký porod, a je útěkářkou-stálicí, a to ještě ani jedna netušíme, co nás čeká.

„To se palcem a ukazováčkem obejme vemínko," názorně mi ´kozí máma´ představuje techniku dojení, „uchopí se struk, a postupně se prsty od ukazováčku k malíčku vytlačuje mléko. Na nic se netlačí. Pěkně s citem."

Instrukce i názornost jsou dostatečné, takže jdu na věc s vědomím, že je mi kozy Renaty líto, co jí čeká. Po pár nekoordinovaných tazích si říkám, že bych rodinu nejspíš ranním mlékem nenapojila, sotva by si z toho množství někdo pochutnal na kakau. Za pokus to ale stálo, nejdůležitější přece je vědět, jak na to.

„Když dojíte oběma, je důležitá koordinace obou ruk," ukáže mi ještě techniku obouruč Jarmila Zelenská ve vzduchu, a do toho řve: „Renatooo!" protože koza, nejspíš ze strachu, utekla kamsi daleko za relaxační pastvinu…

Na čase, abych opustila prostor…

Den otevřených dveří

Pokud máte chuť chvilku pobýt na kozí farmě, pochutnat a odvézt si něco dobrého, máte možnost navštívit Kozí farmu Rózinka v rámci čtrnáctého podzimního Dne otevřených dveří, a to již v sobotu 5. října. Letos se navíc farma veřejnosti otvírá při příležitosti oslavy čelechovického kozího sýra, jemuž byla udělena značka Regionální potravina Olomouckého kraje za rok 2013.

U Zelenských můžete kromě vítězného kozího sýra či brynzy ze zakysaného sýra, která je těžce k sehnání a pomalu z trhu mizí, nakoupit i sýry nakládané o pěti příchutích, řazených do skupin podle zemí. Domů si tak můžete odvézt kousek Řecka, Itálie nebo Argentiny. Všechny sýry jsou navíc s minimem soli, takže jsou vhodné i pro děti. Použít je pak na rady chovatelky můžete na brambory, maso, do gyrosu nebo jen tak k pivu.Vše je navíc nakládané v řepkovém či olivovém oleji, jež dodává sýrům šmrnc.

„Labužníci tvrdí, že takovej dobrej sýr nejedli," pochlubila se výrobkyně sýrů.

Nově pak na farmě zavedli program pro děti. Svým dětem můžete koupit jemný tvaroh z plnotučného mléka, do něhož producenti kozích sýrů dodávají našprtanou vanilku nebo pravé holandské kakao. Mezi dražší pak patří pudinky opět vanilkové nebo čokoládové. „Když maminky dítěti něco koupí, ať koupí kvalitní věc. Vše mám odzkoušeno na svých vnoučatech a mé rodině," láká na kvalitu a nezávadnost bez éček a glutamátů chovatelka z Rózinky, a nabádá, aby se lidé více dívali na to, co sobě a svým dětem kupují.

Tip Jarmily Zelenské na zdravou rychlovku Potřebujeme k ní červenou řepu, balzamikový ocet, kozí sýr a olivový olej. Nakrájíme na kostičky červenou řepu, kozí sýr. Vhodíme do mísy. Přilijeme balzamikový ocet. Smícháme. Zakápneme olivovým olejem, a můžeme podávat.

Největší lahůdka Jarmily Zelenské Omyjeme malinké brambory, uvaříme je, dáme oprančit na pánev. Přidáme k nim nadrobno nasekaný česnek. Ve slupce se vytvoří pyré. Oprančené brambory posypeme kozím sýrem nebo brynzou. Podáváme s čerstvými rajčaty. Nemá to chybu!

Autor: Martina Greplová

27.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník20 500 Kč

Zámečníci strojů *ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt POUZE po tel. domluvě pan Matoušek Petr, tel.: 606 021 171. Podmínkou: vyučení v oboru zámečník, znalost čtení výkresové dokumentace a konstrukčních rozpisek, základní kurz svařování elektrodou ZK 111 nebo v ochranné atmostéře ZK 135. PD: Po-Pá 6:00-14:00 a 14:00-22:00 hod. Doba určitá (1rok) s možností prodloužení. , Nabízíme: perspektivní zaměstnání, příspěvek na závodní stravování, příspěvek na penzijní pojištění, montážní příplatky, zvyšování kvalifikace, třináctý plat, pravidelné lékařské prohlídky, dotovaná rekreace, firemní akce, mimořádné odměny. Pracoviště: Dolní 100, Prostějov. Pracoviště: Dt mostárna, a.s., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Petr Matoušek, +420 606 021 171.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník20 500 Kč

Zámečníci strojů *ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt POUZE po tel. domluvě pan Matoušek Petr, tel.: 606 021 171. Podmínkou: vyučení v oboru zámečník, znalost čtení výkresové dokumentace a konstrukčních rozpisek, základní kurz svařování elektrodou ZK 111 nebo v ochranné atmostéře ZK 135. PD: Po-Pá 6:00-14:00 a 14:00-22:00 hod. Doba určitá (1rok) s možností prodloužení. , Nabízíme: perspektivní zaměstnání, příspěvek na závodní stravování, příspěvek na penzijní pojištění, montážní příplatky, zvyšování kvalifikace, třináctý plat, pravidelné lékařské prohlídky, dotovaná rekreace, firemní akce, mimořádné odměny. Pracoviště: Dolní 100, Prostějov. Pracoviště: Dt mostárna, a.s., Dolní, č.p. 3137, 796 01 Prostějov 1. Informace: Petr Matoušek, +420 606 021 171.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Zámečník19 500 Kč

Zámečníci strojů STROJNÍ ZÁMEČNÍCI / ZÁMEČNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Strojní zámečník /zámečník (1703001), , Jste vhodným uchazečem, pokud:, - máte střední odborné vzdělání nejlépe v oboru zámečník, - máte praxi v montáži strojů, - orientujete se ve výkresové dokumentaci, - jste manuálně zručný a samostatný, - jste spolehlivý, , Budete se věnovat:, - montáži strojů dle výkresové dokumentace, Proč by se Vám mohla tato pracovní nabídka líbit? , - nabízíme stabilní dlouhodobou práci na HPP, - přispíváme na stravování, - nabízíme 20 - 25 dnů dovolené na základě délky trvání pracovního poměru, - čeká na Vás čisté pracovní prostředí a příjemný kolektiv, - těšit se můžete na výkonnostní odměny, , Pracoviště: Prostějov, Mzda: od 19.500,- Kč, Nástup: dle dohody, Směnnost: jednosměnný provoz, , V případě zájmu pošlete životopis na e-mail: zamecnik@gasl.cz anebo volejte na tel: 773 447 447.. Pracoviště: Gasl cz s.r.o. - pobočka prostějov, Nerudova, č.p. 599, 796 01 Prostějov 1. Informace: Kontakt zámečník, +420 773 447 447.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik24 000 Kč

Technici dispečeři strojírenské výroby PROVOZNÍ DISPEČEŘI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup ihned. Osobní kontakt po tel. domluvě paní Gregovská tel: 582 301 664 (volat v době 8:00-10:00 hod.) nebo zašlete e-mail gregovskae@sppv.cz. , Požadavky: úplné střední vzdělání technického směru, praxe v oboru 3 roky, základní znalost výkresové dokumentace, obecnou znalost strojů a zařízení používaných ve strojní výrobě, ovládání jeřábu ze země. , Náplň práce: dispečerské řízení výroby, zajišťování plynulosti a rovnoměrnosti výroby a provozu, operativní odstraňování organizačních poruch narušujících plynulost výroby a příčin jejich vzniku., Nabízíme: PP na dobu neurčitou, 25 dnů dovolené, závodní stravování, příspěvek na penzijní pojištění. Pracoviště: Kojetínská 5, Prostějov. Pracoviště: Strojírny prostějov, a.s., Kojetínská, č.p. 3700, 796 01 Prostějov 1. Informace: Eva Gregovská, +420 582 301 664.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Brodku u Prostějova hořely balíky slámy
2

V Brodku ráno hořelo, škoda je skoro milion

Ilustrační foto

Jak bude? Mrazivo, jaro je zatím ve nedohlednu

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 22. února 2018.

Na D46 shořel kamion s papírem, museli ji uzavřít

Celkem čtyři jednotky hasičů zasahovaly dnes odpoledne u požáru nákladního automobilu na rychlostní komunikaci na osmém až devátém kilometru na trase z Brna do Olomouce, přesněji u obce Želeč.

V Národním domě proběhl veletrh práce

FOTOGALERIE / Prostory prostějovského Národního domu se ve čtvrtek staly dějištěm veletrhu práce, který se koná ve městech po celé republice. Na návštěvníky čekalo nejen setkání se zástupci firem, ale také hned několik zajímavých přednášek.

Jak jsme žili v Československu. Tentokrát z obce Soběsuky

V tištěném Prostějovském deníku bude v pátek 21. února další díl seriálu Jak jsme žili v Československu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT