„Aktuální je, dle mých informací, Poděbradovo náměstí. Město Prostějov by mělo mít k této investiční akci zpracovanou projektovou dokumentaci," uvedla mluvčí olomouckého hejtmanství Kamila Navrátilová.

Zároveň také odkázala na prostějovský magistrát. Na něm se mluví o umístění rondelu přinejmenším na čtyřech místech v katastru Prostějova.

Právě u hlavní pošty na Poděbradově náměstí by však měl vyrůst nejdříve a to hned dvojitý.

„Rondely, které jsou v plánu na Poděbradově náměstí, by byly na krajské silnici. Město už svou část splnilo, projekt je hotový. Nyní by se brzy mělo jednat o tom, zda by dopravní stavba vznikla už příští rok," řekla prostějovská primátorka Alena Rašková.

Navrhované řešení dopravní situace na Poděbradově náměstí v ProstějověZdroj: Magistrát města ProstějovaNavrhované řešení dopravní situace na Poděbradově náměstí v Prostějově. Autor: Magistrát města Prostějova

Bude i na náměstí Padlých hrdinů?

Že se jako první na řadu dostane rondel u hlavní pošty, si myslí také náměstek Pavel Smetana. Potvrdil zároveň slova primátorky o stavu přípravy právě této křižovatky.

„Vím, že se kraj na tuto investici už nějakým způsobem chystá. Připravenou má rekonstrukci Wolkerovy a Brněnské ulice s tím, že by se investice spojila s tou do dvojrondelu," uvedl Smetana. Zmínil pak také další dvě možné kruhové křižovatky.

„Co se týká náměstí Padlých hrdinů, zde by dopravní inspektorát dal přednost cyklopruhům před cyklostezkou do Vrahovic. V takovém případě je ale na místě otázka, zda v místě stavět rondel. Stejně tak se budeme bavit o tom, jak vyřešit křižovatku u Milosrdných bratří. Na řadě je studie proveditelnosti," řekl Pavel Smetana.

Minirondel na křižení ulic Jezdecká a Šárka je opravdovým prostějovským unikátem. Zatímco některým řidičům je tak trochu trnem v oku. Jiní si jej chválí.Zdroj: DENÍKMinirondel na křižení ulic Jezdecká a Šárka je opravdovým prostějovským unikátem. Zatímco některým řidičům je tak trochu trnem v oku. Jiní si jej chválí. Autor: DENÍK

ČTYŘIKRÁT VÍC RONDELŮ NEŽ PŘEROV

V Prostějově je nyní na dvě desítky rondelů. Rekordmanem je v tomhle ohledu ulice Kostelecká, kde se nachází hned tři a výhledově by mohl se plánovanou stavbou severního obchvatem vzniknout další.

Lokalitou s častým výskytem rondelů pak je také okolí Plumlovské ulice. Jen cestou od Krasické ulice směrem k nové nemocnici řidiči nyní narazí na pět kruhových objezdů.

V krajském měřítku je tento počet přitom nezvyklý. Podobně velký Přerov disponuje i se svými četnými rušnými výpadovkami pěti rondely.

V Jeseníku existují rondely pouze dva, v celém Šumperku je jich sedm.

Srovnatelný počet jich mají pouze v Olomouci, ta je však dvakrát tak veliká jako Prostějov.

Na celém Prostějovsku jsou pak kromě samotného okresního města pouze další tři kruhové křižovatky: dvě se nachází v Brodku u Prostějova, jedna v Konici.

Rondel na Petrském náměstí je poměrně nový. Otevřen byl v roce 2010 a existuje na něm zajímavá dopravní situace, kdy se na něj z ulice Sádky napojit můžete, ale do této ulice z něj nesjedete. To stále některé řidiče trochu mate.Zdroj: DENÍKRondel na Petrském náměstí je poměrně nový. Otevřen byl v roce 2010 a existuje na něm zajímavá dopravní situace, kdy se na něj z ulice Sádky napojit můžete, ale do této ulice z něj nesjedete. To stále některé řidiče trochu mate. Autor: DENÍK

10 NEJ PROSTĚJOVSKÝCH RONDELŮ

- největší – křižovatka Plumlovské, Anglické a J. Lady
- nejmenší – křižovatka Jezdecké a Šárky
- nejstarší – křižovatka Plumlovské, Anglické a J. Lady
- nejnovější – rondely v Anglické ulici u aquaparku
- nejvysmívanější – minirondel v ulici Šárka (pro svůj rozměr a skutečnost, že je tvořený retardéry)
- nejvyzdvihovanější – rondel v Dolní ulici u Dálnice D 46 (kvůli odbočovacímu pruhu)
- nejlépe upravený – rondel před novou nemocnicí v ulici J. Lady (nádherná květinová výzdoba)
- posledně rekonstruovaný – rondel u hypermarktetu Albert (došlo k vytvoření nové odbočky do Luční ulice)
- nejdiskutovanější – rondel na Petrském náměstí s jednosměrným připojením z ulice Sádky
- nerealizovaný – Tylova ulice, jejíž rekonstrukce skončila letos v srpnu

Největší z prostějovských rondelů se nachází na křížení ulic Plumlovské, Anglické a Josefa Lady. Je tak velký, že jeho vnitřek může zkrášlovat desítka vzrostlých stromů. Uprostřed pak stojí sloup veřejných osvětlení se čtyřmi lampami.Zdroj: DENÍKNejvětší z prostějovských rondelů se nachází na křížení ulic Plumlovské, Anglické a Josefa Lady. Je tak velký, že jeho vnitřek může zkrášlovat desítka vzrostlých stromů. Uprostřed pak stojí sloup veřejných osvětlení se čtyřmi lampami. Autor: DENÍK

NÁZOR DOPRAVNÍHO PSYCHOLOGARondely dopravní psycholog Alois Hudeček určitě nezatracuje. „Rondely jsou z psychologického hlediska v pořádku. Dopravní situaci relativně zlepšují. Všechno je to ale o tom, jak je který rondel projektovaný. Důležité tedy jsou vždy jeho parametry," řekl Deníku.

NEHODOVOST NA RONDELECH

Boom rondelů v Prostějově sebou přináší i otázku bezpečnosti na těchto dopravních stavbách.

„Na rondelech se samozřejmě bourá, ale vesměs jde o drobné kolize bez zranění či jen z lehčími zraněními a malou hmotnou škodou," říká krajský policejní mluvčí František Kořínek s tím, že to podle něj souvisí s menší rychlostí, kterou se auta na kruhových objezdech a v jejich blízkostech pohybují.

Na dotaz ohledně počtu nehod v jednotlivých lokalitách odkázal policejní mluvčí na velmi zajímavou databázi.

„Jde o jednotnou vektorovou dopravní mapu. Je veřejně přístupná na internetu a můžete tam pomocí zadání v mapě najít počty nehod v dané lokalitě za určité časové úseky," vysvětlil s tím, že v aplikaci, která se nachází na www.jdvm.cz, lze najít opravdu spoustu zajímavých údajů.

V redakci jsme se při brouzdání tímto systémem zaměřili na rondel na Petrském náměstí v Prostějově. V roce 2007, kdy zde kruhový objezd ještě nestál došlo na existující křižovatce či jejím blízkém okolí ke třem nehodám.

V roce 2011, což byl první celý rok, kdy rondel fungoval po svém otevření, došlo ve stejné lokalitě ke čtyřem nehodám, dvě osoby se při nich lehce zranily.

V roce 2013 to byly rovněž čtyři nehody, tentokrát ale jen s jednou lehce zraněnou osobou.

V roce 2015 databáze zaznamenala nehodu pouze jednu s jednou lehce zraněnou osobou.

Zkuste si vy vyzkoušet tento systém, můžete pomocí něj třeba i zjistit kolik a jaké nehody se udály od roku 2007 právě v ulici, kde bydlíte.

Na kruhovém objezdu v Plumlovské ulici v blízkosti hypermarketu Albert se v uplynulých týdnech pracovalo. Vznikla tam nová odbočka do Luční ulice.Zdroj: DENÍKNa kruhovém objezdu v Plumlovské ulici v blízkosti hypermarketu Albert se v uplynulých týdnech pracovalo. Vznikla tam nová odbočka do Luční ulice. Autor: DENÍK

PÍŠETE NÁM NA FACEBOOKUNa facebookovské stránce Prostějovského deníku jsme se vás nedávno zeptali, jaký je váš názor na „Kruháčový" Prostějov, zda jste příznivci rondelů a jestli máte ve městě nějaký oblíbený nebo neoblíbený objezd.

Tady jsou některé z odpovědí či výběry z diskusí:

„Já jsem pro kruháče, znamenají zjednodušení a zrychlení jízdy." (Pavel Crhonek)
„Jsem pro kruháče." (Viktor Müller)
Diskuse k minirondelu na Šárce
„Rondel nebo kruháč, který je na Šarce je naprosto zbytečný, spíš k naštvání řidičů. (Ladislav Günther)
„Souhlasím." (Elena Vejmolová)
„Naprosto zbytečný není. Stávali se tam dost vážné nehody. Mně osobně tam nevadí. Jezdím tudy každý pracovní den." (Jana Václavková)