Jak jsi přišel ke své přezdívce?
No, to vlastně není vůbec zajímavé. Bylo mi asi šestnáct let, já jsem vymýšlel jméno pro hrdinu a napadl mě Nikkarin. Pak se mi to líbilo, tak jsem to začal používat.

Na čem teď pracuješ, Dokončuješ poslední díl ze série 130?
No, kniha ještě není nakreslená. Teď zrovna dělám na komiksu, který se jmenuje Superpellsword sága a to mě hodně baví. Mělo to vyjít letos na podzim, ale už na jaře jsem věděl, že to nestihnu. Takže jsme to s nakladatelem přesunuli na příští jaro. Těch stránek mi už nechybí tolik, ale rád bych na dokončení měl klid.

Takže osud posledního dílu je nejistý.
Na sérii 130 jsem začal dělat před více než deseti lety, takže je to projekt, který se táhne delší dobu. A já jsem se toho celkem přesytil, už se mi do toho moc nechce. Ale vím, že na to spousta fanoušků čeká, takže jim to určitým způsobem dlužím. A budu na tom muset rychleji zapracovat. Za pár let už to nebude nikoho zajímat. Je to pro mě trochu nepříjemná záležitost.

Proč?
Mě teď baví úplně jiná témata a nechce se mi znovu zabřednout do post apokalyptické fantasy. To, na čem pracuju teď, je fantasy komedie. Je to o kouzelnících, kteří se snaží zbavit magické koblihy nekonečna. Znovu rozvíjím ten svět, ve kterém se to bude odehrávat. Bude to uzavřený příběh. V tom světě, podobně jako ve světě třeba Zeměplochy, se může odehrávat nekonečno příběhů. Myslím si, že je to správně ulítlé a že by to mohlo čtenáře bavit.

Wingsuit flying. Ilustrační foto
Oblohu nad Prostějovem zaplavili okřídlení parašutisté
Traktoriáda ve Stínavě
Kam o víkendu? Na Traktoriádu, noční prohlídky či pivovarské slavnosti

INSPIRACÍ MI BYL ČTYŘLÍSTEK

Jak se člověk dostane ke kreslení komiksů. To jsi vyrůstal na Rychlých šípech a Čtyřlístku?
Vlastně ano. Čtyřlístek a Rychlé šípy mě určitě ovlivnily. Já jsem měl tu výhodu, že mám staršího bratra, který domů ty komiksy nosil. A nosil i komiksy, které bych si normálně nepřečetl, kdybych je neměl doma. Hodně jsem chodil do knihoven. V knihovně na Bulharské v Prostějově měli komiks Muriel a andělé v dost salátovém vydání. Když jsem byl na prázdninách u babičky v Kostelci na Hané, tak jsem hodně četl Asterixe a Tintina.
Takže komiksy mě bavily od mala a od mala jsem je i kreslil.

Takže jsi chtěl být kreslířem už od dětství?
Nikdy jsem nad tím moc nepřemýšlel. Přišlo to nějak samo. Prostě jsem viděl komiks, měl jsem pocit, že to patří k běžnému životu, tak jsem to dělal taky. Ale vůbec mě nenapadlo, že bych se tím mohl i živit. Čtyřlístek mě ovlivnil opravdu hodně, takže první příběhy jsem dělal se zvířecími hrdiny.

Měl jsi i nějakou zahraniční inspiraci?
Zahraničím se nechávám inspirovat hlavně teď. V době internetu je to snazší. Spoustu věcí se dá najít na Pinterestu, nebo Tumblr a různých dalších sociálních sítích.

Studánka a pramen potoka Pilávka s kamennou sochou stejnojmenné víly.
Půvabná víla láká do lesa. Učitel ji vyrobil pro děti a vymyslel pověst
Uzavírka Plumlovské ulice v Prostějově
Oprava Plumlovské ulice se odkládá na podzim

CHTĚL BYCH MÍT SERIÁL

Máš vysněný projekt, na kterém bys chtěl dělat?
Kdysi dávno jsem měl velký sen kreslit do Čtyřlístku a to se mi před časem splnilo. Z toho mám opravdu velkou radost. Pak mám ještě jeden takový velký sen. Pár lidem už se to povedlo. Když zmíním třeba komiks Hilda, tak teď bude podle předlohy animovaný seriál na Netflixu. Takže pokud by se to povedlo a z mého díla se stala nějaké značka, která by prorazila i do seriálu, tak to by byl můj splněný sen. Takže úplně ideální by bylo, pokud bych vytvořil něco, co by mě bavilo, zároveň by to bavilo lidi a ještě by to vydělávalo peníze. (směje se)

Zmiňoval jsi animovaný seriál. Proč ne film? V čem je horší.
Film je hezký, ale já bych radši animovaný seriál. Nechci se rouhat, bylo by to super, ale taky se na té menší časové ploše hůř vypráví nějaký rozmáchlý příběh a je to spíš jednorázová událost. Když jsem začínal se 130, tak za mnou přišli mladí filmaři a chtěli to natočit. Říkal jsem jim, že vlastně vůbec neví, o čem to dál bude. Takže neměli pořádnou představu, oni neměli peníze, tak jsme se dohodli, že počkáme a časem to vyšumělo.

Takže pokud by ti někdo nabídl pracovat na seriálu, asi bys neodmítl.
Určitě bych se na něčem takovém rád podílel. Například Lucie Lomová, co kreslila komiks Anča a Pepík do Čtyřlístku, tak se jí z toho potom povedl udělat Večerníček. A dalo to hrozné práce, protože musela nakreslit všechny charaktery, všechna pozadí, pohyby postav, prostě všechno a animátoři to potom jen zanimovali.

Už víš, na čem bys rád pracoval potom?
Chci udělat dětskou knížku. Ne komiksovou, ale vyloženě dětskou obrázkovou knížku. Už mám vymyšlený příběh, takovou pohádku. Navíc vymýšlím další příběhy do Spell Sword Ságy. Taky bych chtěl udělat s kamarádem Danem Černým, co pro Čtyřlístek kreslí Tryskošneka, komiks pro děti. Mám pocit, že tady je ještě trochu volná díra na trhu.

Slavnostní otevření pošty na Poděbradově náměstí po rekonstrukci
Nově opravená pošta nenadchla, lidem se některé věci nelíbí
Mýval severní
V lesích na Prostějovsku se objevili mývalové, myslivci si na ně počíhají

KOMIKSY JSOU V MÓDĚ

Jaký máš pohled na český trh s komiksy?
Já jsem momentálně z českého trhu nadšený. Je spousta nakladatelství, které vydávají neuvěřitelné množství komiksů. Já mám rád třeba Marvel a zrovna komiksy od Marvelu vydává nakladatelství Crew ve velkém. Takže v tomto doháníme zahraniční produkci. Beru to tak, že je teď u nás zlaté období komiksu. A hlavně ty tituly vychází česky, což je super.

Čím si to vysvětluješ?
Určitě pomáhají komiksové filmy. Taky mám pocit, že číst komiks už je dnes něco normálního. Je to populární a moderní. Komiksy už dnes nečtou jen podivíni. Taky je to dáno tím, že děti už moc nečtou klasické knihy a ten komiks je v tomto o něco stravitelnější. Taky se dnes pořádají různé besedy pro učitele a knihovníky, kde je různí lidé učí, jak děti přivést ke čtení. A jsou tam sekce zaměřené jen na komiks. Vím to, protože jsem na jedné sám byl a vysvětloval knihovníkům, proč ten komiks může být pro děti přitažlivý.

A jak jsou na tom se zájmem o komiks nakladatelé?
Je to taková problematická věc. Když chce člověk udělat barevný komiks, stojí to spoustu peněz. Jen vybrat správný papír je velká věda, sebere to spoustu času. Řekl bych, že někdy to nakladatelé berou i jako experiment.

Co děláš ve svém volném čase?
Já jsem teď kreslíř, ilustrátor na plný úvazek, takže volný čas je pro mě zvláštní pojem. Zaprvé ho moc není a za druhé si ten čas neumím moc dobře zorganizovat. Je to těžší, než se zdá. Asi proto existuje milion školení a knížky o prokrastinaci. Člověk na sebe musí být tvrdý, což já neumím. Ale naštěstí mám doma ženu, která to umí. Taky mám teď doma malé dítě, takže jdu většinou s Oliverem ven na písek, nebo využiju toho, že všichni doma spí a zahraju si nějakou videohru.

Máš nějakou hezkou vzpomínku z dětství na Prostějov?
V roce 1993 jsem byl v kině Oko, které už dnes neexistuje. Šel jsem tam na Jurský park, bylo mi asi šest let a hrozně se mi to líbilo. Takže to je moje vzpomínka na Prostějov.

Ilustrátor a kreslíř Michal Menšík se narodil v Prostějově v roce 1987. Před devíti lety mu pod pseudonymem Nikkarin vyšel první díl z fantasy série 130.

České vzpěračky nafotily na plumlovském zámku kalendář i plakáty s červeným nosem na podporu Konta Bariéry
Krásné vzpěračky se opět svlékly pro kalendář, tentokrát na plumlovském zámku

Autor: TOMÁŠ KISS