„Se snoubenkou jsme hledali v Prostějově dům, který bychom si zrekonstruovali, ale nenašli jsme nic vhodného. Líbí se nám styl severských domů, prosklené přízemní domy. O pasivních domech jsem četl hodně na internetu, a nakonec jsme se rozhodli pro jeho výstavbu," popsal Jakub, který bydlí v pasivním domě na kraji Kralic na Hané.

Jaký je rozdíl mezi „klasickým" a pasivním domem?

„Hlavní prioritou pasivních domů je úspora energií, a to nejenom těch, které je nutné vynaložit na vytápění domu. Roční spotřeba pasivního domu na jeden metr čtvereční musí být maximálně patnáct kilowatthodin, což s sebou samozřejmě přináší finanční úspory. Pasivní dům umí využívat energie z venku," nastínil některé výhody architekt Michal Prášil.

„Propočítali jsme, že náklady na teplo se nám sníží na třetinu," doplnil Jakub.

Rekuperace vzduchu

Život v pasivním domě boří zažité zvyky. Jedním z nich je například nutnost větrání.

„Vzduch uvnitř domu zajišťuje vzduchový systém, tzv. rekuperace. Při běžném větrání uniká z domu teplo, zatímco u tohoto systému je zajištěná optimální výměna vzduchu při minimálních tepelných ztrátách při větrání," vysvětlil Michal Prášil a dodal, že důležitá je izolace domu.

Proč z cihel?

Dům je unikátní i tím, že je postavený z cihel.

„Pasivní domy se staví většinou ze dřeva, ale my se držíme toho, že největší výhodou cihly je akumulace. Když se v domě zatopí, ještě dva dny v něm bude teplo dožívat, protože ho v sobě budou cihly držet. Cihlová stavba je prodyšná sama o sobě, zatímco dřevostavba nebo zateplený dům nedýchá," vysvětlil David Musil, majitel stavební firmy Progressproject.

Dům o rozloze 190 metrů čtverečních vznikl v rekordním čase. Jeho výstavba trvala čtyři a půl měsíce.

„Běžně se pasivní dům staví půl až tři čtvrtě roku, ale záleží na podnebí a na tom, kdy se začne stavět," nastínil David Musil.

Využili dotaci

Jeho stavba stála 3,3 milionu korun.

„Je to i tím, že dům má inteligentní elektroinstalaci, takže je možné ovládat světla či rolety přes telefon," nastínil David Musil.

Majitelé domu využili možnost dotace z programu Nová zelená úsporám.

„Od dubna letošního roku mohou zájemci opět podávat své žádosti o dotaci z tohoto programu," dodal realitní poradce Petr Ejem.

I život v pasivním domě s sebou přináší drobná omezení.

„Člověk moc nemůže narušovat vnější obálku a vrtat do zdi. Je to především o tom zvyknout si, že se v domě žije jinak," řekl Jakub, který bydlí v domě s obdélníkovým půdorysem a pultovou střechou zhruba dva měsíce. Zároveň dodal, že do výstavby pasivního domu by se lidé neměli pouštět sami. „Má tolik specifik, že se nedá dělat svépomocí," míní.

Na Moravě jsou pasivní domy zatím spíše výjimkou.

„Staví se spíše v Čechách. Lidé na Moravě dávají přednost klasickým domům. O pasivních domech nejsou moc informováni, i proto jsme spustili informační portál stavímepasiv.cz, kde se lidé dozví důležité informace o těchto moderních domech," řekl Petr Ejem.

K pasivnímu domu v Kralicích na Hané však za pár měsíců přibude další. Ten vyroste v Určicích.

„Je to dům určený k prodeji, a pokud půjde všechno dobře, do konce roku bude hotový," potvrdil David Musil.