Podle vedení kraje se lidé nemusí bát, že by připravovaná opatření vedla k omezení poskytovaných služeb.

Organizace přitom mají už nyní napjatý rozpočet a další škrty v přísunu financí si dokáží jen těžko představit.

„Chápu, že kraj potřebuje šetřit, jen je otázkou, jestli by to měl dělat zrovna u příspěvkových organizací. Kulturní organizace mohou třeba místo deseti vernisáží pořádat jen sedm, ale u sociálních služeb je to asi horší. Těžko dáte seniorům jedno jídlo denně s tím, že na víc nemáte peníze," míní Jana Válková z Prostějova.

„Náš rozpočet je už teď napjatý. Jedeme na doraz, takže už nemáme kde šetřit. Úspory můžeme najít jedině v personální složce, což by znamenalo propouštění zaměstnanců. Už jsme o něm i uvažovali, ale víc k tomu nemůžu říct," komentoval situaci Miroslav Chytil, ředitel Muzea Prostějovska v Prostějově.

Podobně to vidí i ředitelka prostějovského Centra sociálních služeb Markéta Čožíková.

„Při plánování rozpočtu jsme dostali pokyn, že musíme o pět procent snížit náklady. To jsme dodrželi a uvidíme, jak v příštím roce vyjdeme. Snižování nákladů se totiž nesmí dotknout klientů, kteří naše služby využívají," uvedla Markéta Čožíková.

„Podle mého názoru je obecně v sociálních službách nedostatek peněz a systém jejich rozdělování je nešťastný a špatně nastavený. Plánování rozpočtu je proto spíše jako věštění z kávové sedliny," míní ředitelka Centra sociálních služeb.

Kraj plánuje ušetřit finanční prostředky na provozu příspěvkových organizací, jejichž nároky na krajský rozpočet rostou.

„Olomoucký kraj má zhruba 170 příspěvkových organizací, kterým poskytuje na 1,55 miliardy korun," spočítal hejtman kraje Jiří Rozbořil.

Centralizace nákupu

Auditoři se zaměří na řízení organizací, jejich ekonomiku a personální záležitosti.

„Jedním z očekávaných výstupů budou doporučení v oblasti centralizace nákupů zboží a služeb," uvedl Ivo Heger z tiskového oddělení Olomouckého kraje.

Podle vedení hejtmanství připravovaná opatření nepovedou k omezování poskytovaných služeb.

„Cílem není omezovat činnost našich organizací, ale najít úspory. I nadále chceme rozvíjet například sociální služby a opravovat naše silnice, ale musíme na to mít dostatek peněz," řekl Jiří Rozbořil a dodal, že uspořené peníze chce kraj použít právě na úhradu investičních požadavků.

První výstupy z auditu by se měly projevit už při sestavování krajského rozpočtu pro příští rok.