Místní tento nápad vítají.

„Myslím, že umístění kamer má své opodstatnění. Vezměte si třeba, kolikrát už bylo zdemolované veřejné sociální zařízení na Tyršově náměstí. Tomu by mohl stálý monitoring daného místa zabránit, důležitý je totiž i preventivní charakter kamer," míní Ria Klementová z Plumlova.

Podle ní má smysl i instalace kamery na místním hřbitově či v areálu zámku. „Hřbitov leží trochu bokem od města, sice se na noc zamyká, ale kamerový dohled by mohl přispět v boji proti zlodějům a vandalům. Stejně by se mohly osvědčit i kamery na nádvoří zámku. Konají se tam velké akce s pohybem spousty lidí. To jistě láká i kapsáře. A právě ty by mohla přítomnost kamer demotivovat," domnívá se.

Pro začátek pět lokalit

Instalováním kamer chce vedení města zabránit řádění vandalů.

„Ve městě se projevují nešvary, kdy dochází opakovaně k poškozování veřejného majetku. Stěžují si na to i lidé a je potřeba tento problém řešit," vysvětlil starosta Plumlova Adolf Sušeň s tím, že město vytipovalo pět lokalit, kam v první fázi kamery umístí. Ty by měly být instalovány na Tyršově a Hlavním náměstí, na zámku a hřbitově, jedna by pak měla snímat dění u bankomatu. Postupně pak bude město kamerový systém rozšiřovat.

Stavebnicový systém

„Půjde o stavebnicový systém kamer, abychom mohli postupně další přidávat," uvedl plumlovský starosta s tím, že na projektu spolupracuje Plumlov s policií, která má jako jediná ze zákona přístup ke kamerovým záznamům. Plumlovská radnice nyní chystá výběrové řízení.

„Předpokládáme, že centrální pracoviště vyjde na šedesát až osmdesát tisíc korun, potom také záleží na počtu kamer.

O kamerový systém projevily zájem i ostatní obce z našeho mikroregionu, proto sháníme, jestli na jeho pořízení není možné získat dotace," řekl Adolf Sušeň.

Na kamery se chystají i v Mostkovicích

Kamerový systém by se mohl objevit i v Mostkovicích.

„Chceme začít u obecního úřadu a na hřbitově, poté kamery ještě rozšířit. Zatím nemáme problém s vandalismem a ničením obecního majetku, ale když vidím v televizi, jak dokáží někteří zničit hřbitov nebo poškodit budovy, tak tomu chceme předejít. Je to otázka prevence," řekl starosta obce Jaroslav Peška.

V Němčicích se osvědčily

Plumlov se inspiroval Němčicemi nad Hanou, kde kamerový systém funguje už třetím rokem. A vedení města s ním má dobré zkušenosti.

„Kamery jsou umístěny v centru města na místech, kde posedávali lidé, například u obchodního centra, ale také na vjezdech a výjezdech z města. Jsou obrovským přínosem v oblasti prevence, protože když lidé vidí, že je sledují kamery, chovají se jinak. Museli jsme řešit výtržnosti a vandalství, ale nyní už je situace lepší," řekla starostka města Ivana Dvořáková.

Zároveň doplnila, že příští rok by mohlo dojít k rozšíření kamerového systému.

„Uvidíme, jaká bude situace," řekla starostka Němčic nad Hanou.