Neváhají investovat do nových tobogánů, vylepšení bazénů, čistější vody a zázemí pro návštěvníky. Ti mají v kraji na výběr spoustu areálů, kam stojí za to po práci nebo o víkendu vyrazit a užít si tropické teploty a osvěžení v průzračné vodě.

Letní areál plaveckého stadionu v Olomouci letos potěší malé i velké návštěvníky zánovním 80metrovým tobogánem, který byl zprovozněn teprve loni.

„K dispozici je venkovní i krytý bazén, venkovní dětský bazén a vnitřní whirlpool. Zájemci mohou využít kurt na plážový volejbal, workout hřiště i dětské hřiště. Občerstvení zajišťuje oblíbené bistro Zdravá pecka. Nechybí ani stánek s tradičním rychlým občerstvením a cukrovou vatou pro děti,“ pozvala vedoucí areálu Vlasta Šreková.

Olomoučané mohou vyrazit také do akvaparku, kde je možné využít jak venkovní areál, tak vnitřní bazén s atrakcemi.

Nadšení bruslaři se projeli Prostějovem
Nadšení bruslaři se projeli večerním Prostějovem. Podívejte se

Na koupaliště v Majetíně na Olomoucku budou mít rekreanti příjemnější prostředí, protože obec právě dokončila venkovní úpravy areálu.

„Máme nový travnatý koberec se zavlažovacím systémem. Loni jsme otevřeli novou budovu, kde se může občerstvit až 200 lidí, toto zázemí bude samozřejmě v provozu i v této letní sezoně. Zahájíme ji v druhé půlce června,“ popsala starostka Miroslava Zavadilová.

Cedule upozorňují na zákaz parkování v trase Olomouckého půlmaratonu
Olomoucký půlmaraton 2019: kam nepustí auta a jak pojede MHD

V Uničově letos zrekonstruovali tobogán. Pro zvýšení bezpečnosti ještě namontují automatickou signalizaci, semafor na této atrakci, která je velkým lákadlem pro malé i velké návštěvníky plovárny. Dozor na místě ale dál zůstane.

Příznivci přírodní vody bez chemie mohou vyrazit na koupací biotop do Litovle, kde pro návštěvníky přichystali několik praktických novinek.

„Kolem celého koupaliště je nově chodník z drobnějšího kamínku příjemného na chodidla. Vstup do pláží je také upravený. Bufet má nové vybavení a lepší gril. Instalovali jsme bezpečnostní skříňky na cennosti, jak si návštěvníci přáli. Mohou si do nich uložit hodinky nebo třeba doklady,“ popsal ředitel litovelských technických služeb Karel Zmund.

Zaplavat si v přírodním biotopu lze také v Pasece, kde letos jako novinku nabízejí zvýhodněné vstupné pro seniory.

„Máme bazén do pro děti a velký bazén pro dospělé. Z atrakcí je oblíbený vodní „hříbek´ a pirátská loď,“ popsala starostka Lenka Niessnerová.

Prudký liják s krupobitím v Pavlovicích u Kojetína - sesun svahu - 14. 6. 2019
VIDEO: Jízda autem zaplavenými Pavlovicemi. Podívejte se na tu divočinu

Lepší skluz

V prostějovském aquaparku provedli renovaci všech tobogánů a skluzavek. „Jejich povrch je znovu perfektně skluzný,“ láká na rychlou jízdu jednatel prostějovské Domovní správy Vladimír Průša. Návštěvníci ale musejí sáhnout do peněženek o trochu hlouběji.

„Posledních deset let zůstávalo vstupné stejné, pro letošek jsme se rozhodli o trochu zvýšit,“ vysvětlil Průša a dodal, že i nadále je možné výhodného rodinného vstupného či permanentek.

Vrahovické koupaliště má nový systém občerstvení.

„Město zakoupilo obslužný pult, díky němu bude provoz občerstvení kvalitnější a rychlejší,“ sdělil Průša. Vloni fungoval ve Vrahovicích zkušební provoz, letos se už jede naostro. Ceny vstupného zůstávají stejné.

Otaslavické biokoupaliště trhalo vloni rekordy návštěvnosti a i letos jsou na nápor plavců připraveni.

„Návštěvníky můžu pozvat na čistější vodu než dřív, systém čištění jsme o něco vylepšili,“ lákal za provozovatele Jonáš Zíka s tím, že další novinkou je občerstvení.

„Chceme lidem nabídnout další sortiment,“ dodal Zíka.

Ve Stražisku plánují zahájení provozu podle slov starostky Markéty Dvořákové až na 21. či 22. června.

„Zatím probíhá čištění vody a další úpravy v areálu. Novinkou je pestřejší nabídka občerstvení v bistru,“ nechala se slyšet starostka Dvořáková.

Předvečer oslav 100 let Sokola v Čelechovicích na Hané
VIDEO: Všechny generace na parketu, v Čelechovicích to v předvečer oslav žilo

Nové atrakce

V Kojetíně mají již druhou sezonu vyhřívané bazény, připraveno je několik nových atrakcí.

„Například skluzavka kamikadze - lidé zažijí střemhlavý pád z dvanácti metrů. Areál má také lepší osvětlení pro večerní koupání či nové travnaté plochy a oplocení,“ vyjmenoval Vlastimil Psotka, ředitel společnosti Technis Kojetín, která koupaliště provozuje. Mezi další lákadla patří beach bar s posezením.

K dispozici je nový kemp.

„Ten nabízí pětapadesát lůžek v chatkách a místa pro stanování,“ doplnil kojetínský starosta Leoš Ptáček. Areál se může od minulého roku chlubit také raritou, a to v podobě čtyř beachvolejbalových hřišť. Takový „luxus“ nenabízí žádný jiný areál venkovního koupání v Olomouckém kraji.

Mikuláš Zapletal,12. června 2019, míra: 52 cm, 4000 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 24. týden 2019

Večerní koupání

Na Bratrušovském koupališti v Šumperku je kromě bazénů dětské hřiště s atrakcemi, lanová pyramida, skákací hrad, koše na discgolf a jedenadevadesátimetrový tobogan, vše zahrnuté v ceně vstupného.

Některé prvky ještě před začátkem sezony prošly obměnou. Podařilo se také nasmlouvat dostatečný počet plavčíků. Po několika letech se zvedla výše vstupného pro návštěvníky nad patnáct let, kteří za celodenní vstupné zaplatí sedmdesát korun. To je o desetikorunu víc než loni.

Sezonu zahájil také venkovní bazén v Zábřehu, který nedávno prošel rekonstrukcí. Akci pro školáky zde chystají na 29. června. Pokud v tento den ukážou vysvědčení se samými jedničkami, za vstupenku zaplatí symbolickou korunu. Od 10. července bude bazén každou středu přístupný pro večerní plavání.

S drobným vylepšením se setkají návštěvníci koupaliště v Jeseníku. Nově pobyt v areálu zajištěn pomocí čipového turniketového systému a odpadá lepení papírových náramků.

Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na noční bruslení, hodové radovánky či výstavu bonsají