Nad ním kroutí hlavou třeba ve Stražisku. Známé a oblíbené letovisko se každoročně stane cíle tisíců koupání chtivých lidí. Letos se ale věci mají jinak. "Počasí je výborné, ale lidi nechodí. Je to šílené a nerozumím tomu," říká správce plovárny Blahoslav Doseděl. "I ve chvíli, kdy máme jednatřicet stupňů dorazilo jen na dvě stě lidí. Lepší se to až v těchto dnech," dodává. Rekreanty však ubezpečuje, že o frontách a návalech stále nemůže být řeč.

Podobné zkušenosti mají v Nezamyslicích. U tamního koupaliště je rok co rok hlavní otázkou, zda bude v provozu a kdo se o něj bude starat. Letos fungování obstarávají majitelé, manželé Jarošovi. Podmínky jim však podle Vladimíra Jaroše moc nepřejí. "Návštěvnost byla zatím velmi špatná. Až poslední dva dny ušly. Předtím foukal vítr a bylo zde liduprázdno," žehrají na počasí na jihu Prostějovska. 

Nad rozpačitými čísly smutní i v samotném Prostějově. Ani podle ředitele Domovní správy totiž nynější léto zdaleka nenaplňuje očekávání. "Pro koupaliště tato sezóna není nic moc. Lidé chodí jen když meteorologové hlásí třicet a víc stupňů. A neprospívají nám ani chladné večery," poznamenává ředitel Vladimír Průša. Nyní se bojí, jak léto z pohledu aquaparku skončí. "Loňská sezóna byla nejhorší, ale mám obavy, že tato ji bohužel překoná," uvádí Průša.

Kromě těchto tří míst se lidé mohou nadále vykoupat i na koupališti ve Vrahovicích, čekajícím na velkou rekonstrukci, i na Plumlovské přehradě. Ta si zatím drží kvalitní vodu. Až příští čtvrtek ale díky rozborům vody na krajské hygienické stanici v Olomouci ukáže, zda je zde voda vhodná ke koupání i nadále.

Malí Jestřábi. Ilustrační foto
Platná nebo ne? Strany v kauze hokej se přou o smlouvu i informace ze svazu
Areál, kde se dříve skvěl podnik OP, pomalu zarůstá. Najde ještě využití?
Areál po OP zarůstá. Blíží se jeho využití?