„Miluji svou práci, a mám pocit, že čím dál víc. Jsem ráda, když můžu ženám, ale i mužům poradit s péčí o pleť. Je to skutečně to největší potěšení," říká čerstvá vítězka kosmetického klání Dior Douglas Make-up Star Alena Mlatečková z Prostějova.

Vyučila se prodavačkou, ale od počátku věděla, že prodávat jí nestačí. Chtěla víc. Odešla studovat na Kosmetickou školu do Vizovic a kosmetika a krása se stala jejím životním stylem. Od roku 1992 do roku 2008 provozovala prostějovský salon LUKA, který pojmenovala po svých dcerách Lucii a Katce, účastnila se mnoha soutěží, na nichž sklízela úspěchy (1997 pražská soutěž Pozvání na odpolední koktejl, 1. místo na Miss Beauty (1997), 4. místo na Mezinárodním mistrovství Evropy v Düsseldorfu (1998) aj.), poté si otevřela malou drogerii. Dnes Alena Mlatečková pracuje v Brně v parfumerii Douglas a díky nové práci se jí otevřely nové možnosti.

Dostala životní příležitost. Díky novým ale i stávajícím zkušenostem se mohla přihlásit do soutěže Dior Douglas Make-up Star, kterou vyhlásili společně módní značka Dior a parfumerie Douglas, kde vám poradí nejen s výběrem správné vůně, ale i s líčením.

Alena Mlatečková se věnuje líčení žen již sedmnáct let. Když dostala nabídku účastnit se této prestižní soutěže, neváhala a šla si splnit svůj životní sen.

„Měla jsem obrovské obavy, když mě Linda Zdražilová (vedoucí parfumerie Douglas) přihlásila do soutěže. Na těchto soutěžích jsou totiž přísní kosmetičtí rozhodčí, kteří se dívají na čistotu, způsob, postup, výběr líčidel, kladou všetečné otázky atd.," popsala Alena Mlatečková, jak se dostala do soutěže s tím, že její vedoucí ji při všech kláních maximálně podporovala.

Semifinálové kolo se konalo v červenci.

„Dostali jsme první téma Make-up z ráje. První co mě napadlo byly květiny, teplo, písek, moře, a podobně. Pak mě ale napadlo něco zcela odlišného," začala vyprávět Alena Mlatečková.

„Všude kolem nás je spěch a shon. Proto mě inspiroval ráj v asijském stylu, tedy buddhismus. Příběh Buddhy, prince, který došel k osvícení, a nakonec se dostal do nirvány, „do ráje". Nezná utrpení ani bolest. Nespala jsem čtrnáct dní, aby vše klaplo," dodala Alena Mlatečková, která se svým originálním nápadem líčení na semifinálovém kole v Brně uspěla a dostala se společně s dalšími dvanácti účastnicemi z celé republiky do velkého pražského finále.

Finále v Praze

Několik týdnů před finálovým kolem se pak na setkání s profesionálními vizážisty značek Dior a Douglas dozvěděly závěrečné téma. Finále soutěže Dior Douglas Make-up Star se neslo v duchu vytvořit líčení Dior pro sezonu podzim/zima roku 2014 a 2015.

„Rozmýšlela jsem se, jestli mám udělat podzimní look (vzhled pozn. red.) pro pár vyvolených na módní stránky časopisu a pro přehlídky nebo pro každou ženu v každodenním životě. Rozhodla jsem se, že přípravky značky Dior si zaslouží každá žena, byť jsou znakem luxusu," přiblížila Alena Mlatečková.

Finálové kolo probíhalo v pražském obchodním centru Chodov, kde se kromě soutěžících sešly české celebrity. Ambasadorkou projektu byla Sandra Nováková, která hraje jednu ze sestřiček v seriálu Ordinace v růžové zahradě, večerem provázela Karla Mráčková a objevila se zde i herečka Zuzana Vejvodová alias Libuška z Ulice nebo módní návrhářka Liběna Rochová.

„Byla jsem hodně nervózní. Líčení jsem si nacvičila na mé modelce, ale nakonec jsme si museli modelku losovat. Vyzkoušeli si na nás, jak rychle zvládneme líčení přizpůsobit určitému typu," nechala se slyšet Alena Mlatečková, která si z prestižní soutěže odnesla druhé místo, certifikát firmy Dior, a v neposlední řadě zkušenosti a nové informace.

Soutěžit už ale prostějovskou kosmetičku nejspíš neuvidíme.

„Další soutěžení už přenechám mladým. Toto pro mě byla odměna mé celoživotní práce," dodává ke svým úspěchům kosmetička, pro níž je celý život největší motivací babička, které by dnes bylo sto deset let. Za svůj hnací motor ale považuje také Olgu Knoblochovou nebo-li „paní Dermacol", která je zakladatelkou rekvalifikačního střediska Akademie profesionální kosmetiky.