Ve středu zkontrolovali zásilku ořezů u odběratele na Prostějovsku.

„O dodávce jsme věděli. Byla řádně nahlášena. Vyrazili jsme na místo určení a zkontrolovali průvodní dokumentaci. Vše bylo v pořádku. Provedli jsme odběry vzorků, které byly odeslány do laboratoře,“ popisoval po provedené kontrole Vratislav Šulc, ředitel odboru veterinární hygieny ochrany veřejného zdraví Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Na území Olomouckého kraje zatím veterinární inspektoři od skandálu na jatkách v Polsku nezaznamenali problém u masa dodaného od severních sousedů.

Hlídky na hlavních tazích

Veterinární správa ve spolupráci s celníky a Policií ČR provádí od pondělí intenzivní kontroly přepravy potravin včetně hovězího masa pocházejícího z Polska.

Kontroly probíhají na hlavních tazích v Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Moravskoslezském kraji.

„V této mimořádné kontrole nejsme zařazeni, to ale neznamená, že kontroly na hranicích vůbec neprovádíme. Když celníci zjistí kamion, informují nás a my zásilku prověříme, jako to děláme zcela standardně,“ informoval Vratislav Šulc.

„Cíleně nyní kontrolujeme všechny dodávky hovězího, které chodí na území Olomouckého kraje,“ upozornil.

V laboratořích veterinárního ústavu analyzují odebrané vzorky masa z Polska a zjišťují zejména rezidua inhibičních látek, průkaz léčení zvířat antibiotiky a salmonely.

Ve vzorcích v Česku zajištěného hovězího z problematických jatek, kde končila nemocná zvířata, nezjistili tuzemské laboratoře rezidua veterinárních léčiv.

"Vzorky vyhověly také smyslovému hodnocení v laboratoři. V současnosti se ještě čeká na výsledky vyšetření na přítomnost salmonel, které by měly být k dispozici v závěru týdne,“ informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Argentinský steak z Polska?

Ministr zemědělství Miroslav Toman v pátek sdělil, že polskému systému veterinární kontroly nevěří, protože se informace od něj postupně měnily.

Odborníci doporučují, aby se lidé důsledně zajímali o původ masa, které nakupují. Hovězí z nelegální porážky v Polsku vydávaly restaurace v Praze za argentinské.

Ověřit si správnost údajů o původu hovězího masa prodávaného na Českém trhu lze prostřednictví speciální aplikace www.hovezimaso.cz