Obavy z novinky měl například Libor Miškovský z kostelecké firmy Bohemia recycling.

„Zvýší se administrativa a i díky tomu, že budou drobní podnikatelé na ni potřebovat další zaměstnance, tak to pro ně může být likvidační," uvedl v na konci února, několik dnů před vstoupením zákazu v platnost.

O necelé tři měsíce později může porovnat, jaký měla novinka na podnik dopad.

„První tři týdny byly úplně mrtvé, v březnu jsem třeba u zákazníků zaznamenal snad osmdesáti procentní pokles. Teď už to začíná být lepší. Popravdě jsem očekával, že to bude horší," sdělil. Novinka pro jeho firmu zatím likvidační nebyla. Změnil se však druh zákazníků. „Pro pár korun za několik málo kilo už se sem nechodí," řekl.

„Kromě toho, že chodí výrazně méně lidí s barevnými kovy, tak nás zákaz výkupu za hotové zatížil i administrativně a museli jsme také změnit účetnictví," poznamenal.

"Bufeťáci" už nechodí

Také Tomáš Abrahámek, jednatel plumlovského kovošrotu, měl své starosti. Deníku například v únoru řekl, že jde stoprocentně o krok špatným směrem. Vyhláška totiž podle ministerstva měla především ztížit situaci zlodějům kovů. To se však podle jeho vyjádření nestane. Za více než dva měsíce od zavedení zákazu výkupu kovů za hotové peníze však vidí i pozitiva.

„Například různí bufeťáci přestali chodit. Svým způsobem je to jednodušší, protože se nemusím starat o drobné a částečně přestali chodit problémoví lidé. Je to ale něco za něco – novinka mě stojí více peněz třeba na bankovních poplatcích a účetnictví. Více peněz, které mi samozřejmě nikdo nedá," řekl s tím, že kdyby jako kompenzaci zavedl manipulační poplatky, přišel by o zákazníky.

„Zloději, co byli zvyklí dostávat peníze za nakradený šrot, můžou mít celkově problém. Na druhou stranu tento zákaz zase tolik věcí neřeší. Efekt to podle mě nemá proto, že stále záleží na konkrétních lidech ve výkupnách a tomu, co napíšou do výkupky," zdůraznil.

Přidal se k němu také Prostějovan Karel Janák, podle kterého si zloději se zákazem poradí. „Češi si podle mě stejně najdou způsob, jak zákon obejít," domníval se.

Pokles trestných činů

Podle vyjádření Ministerstva životního prostředí však novinka přinesla jednoznačně kladné výsledky. Poukazuje přitom na policejní statistiky.

„Na nějaké komplexnější závěry je ještě brzy, ale od policie máme meziroční srovnání prvního kvartálu letošního a loňského roku. Vyplývá z nich, že počet trestných činů spojených s krádežemi kovů klesl o šedesát procent," informovala mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

O tom, jak se ke změně staví samotné sběrny ministerstvo ví.

„Ohlasy máme většinou z médií. Víme o tom, že v únoru byl prudký nárůst a následně pokles. Je pravda, že sběrny nejsou příliš nadšené," připustila.