„Upřímně jsem ani nečekal, že se hradby zase začnou opravovat. Předpokládal jsem, že se město rozhodlo, že to nemá cenu, a nechají je tak, jak jsou. Je to tedy dobrá zpráva, že opravy pokračují a hradby budou v novém kabátu," popsal svůj názor Vojtěch Sluta.

„Jsem rád, že opravy pokračují. Přece jenom jsou hradby jeden z nejstarších objektů, které v Prostějově máme. A určitě si zaslouží, aby byly v lepším stavu, než ve kterém jsou teď. Takže se těším, až budou nově opravené," řekl Martin Frumel.

Podle náměstka primátora Zdeňka Fišera se po odkrytí horních vrstev ukázal problém, který si vyžádal okamžité a kompletní řešení.

„Po poradě s odborníky jsme, na základě statického posudku, museli zajistit a kompletně obnažit hradby po celé jejich délce. Ty potom musely následně vyschnout. Proto se práce zastavily a pokračují až teď," vysvětlil.

„Pokud by se k opravám nepřistoupilo, tak by se s největší pravděpodobností hradby v následujících letech zřítily. Docházelo k rozpadávání doplňkového zdiva a vrstva, co potřebovala vyschnout, byla tak dlouho zabetonovaná, že tam začala pronikat vlhkost," řekl vedoucí odboru rozvoje a investic Antonín Zajíček.

Ukázalo se, že jak dešťová a srážková voda zatékala hluboko pod povrch starého betonového nástřiku, tak tím narušovala celou cihlovou stěnu hradeb. Pokud by se opravy dělaly hned, a nepočkalo se na vyschnutí, tak by hrozilo, že by se mohly hradby v budoucnu rozpadnout.

„Nový povrch hradeb bude z difuzní omítkové směsi a měl by tak zajistit potřebný průchod vzduchu," informoval Zdeněk Fišer. Pokud bude přát počasí, je do konce roku naplánované injektování a následně potom omítání.

„Práce na hradbách se protáhnou až do roku 2016. Teď je potřeba zajistit statiku, aby se mohlo pokračovat v opravách," uzavřel Antoní Zajíček. 

Autor: MAREK KEPPERT