Zákaz se týká i pouštění rádia.

"Koncem srpna jsme obdrželi od stavebního úřadu dopis, kde nám byla uložena pokuta ve výši deseti tisíc korun a výhrůžkou, že pokud si na provozovně pustíme rádio, dojde k jejímu úřednímu uzavření," sdělil Deníku Karel Vlach, provozovatel občerstvení U Maříků s tím, že podobný dokument se výzvou zákazu hudební produkce ale bez finanční pokuty obdržel i Kamil Kroupa provozovatel Občerstvení Cavalo. "Vnímáme to jako další krok šikany, která je proti nám používána už delší dobu," dodávají oba provozovatelé.

Jako blesk z čistého nebe se problém nevyskytl.

"Na různé podněty k nám začaly v polovině prázdnin jezdit mnohem častěji hlídky městské policie. Bylo nám jasné, že jsme někomu začali vadit. Vrcholem byl před čtrnácti dny zátah Policie ČR na obě naše zahrádky s tím, že nemáme v kolaudačním povolení povolenu veřejnou hudební produkci," líčí Kamil Kroupa a doplňuje: "Prakticky to znamená, že si nesmíme pustit ani rádio. Kontrola ze strany Policie ČR proběhla v pět hodin odpoledne a policisté nás jménem zákona vyzvali, abychom vše vypnuli."

Biokoridor Hloučela a uvažovaná bytová výstavba v prostoru za nemocnicí hýbe prostějovskou veřejností.
Jak dál s pozemky za prostějovskou nemocnicí? Téma rezonuje i před volbami

Pomoc ombudsmana?

Kontroly jsou v biokoridoru pravidelné. Stížností přibývá v létě.

"V letních měsících řešila městská policie několik oznámení nepovolených hudebních produkcí v lesoparku Hloučela. Přestupky byly oznámeny správnímu orgánu. Během léta jsou stížnosti na rušení nočního klidu nejen z provozoven, ale i na území města z obytných domů, případně z veřejného prostranství, kde se mezi sebou občané hovoří ve večerních hodinách," uvedl pro Deník velitel městské policie Libor Šebestík.

Veřejnou hudební produkci na území města řeší Obecně závazná vyhláška Statutárního města Prostějov o nočním klidu. Doba nočního klidu je stanovena od 22 do 6 hodin. Stanoveny jsou výjimky v podobě Silvestra, kdy se doba nočního klidu nevymezuje. Další akce, například hodová zábava v Čechovicích nebo blížící se hodová zábava U Rockyho mají povolenu hudební produkci do 24 hodin.

"Prakticky se jedná o zákaz jakékoliv komerční hudební produkce na území města bez povolení radnice. Je s podivem, že vedení města si na náměstí pořádá mejdany za miliony, na kterých vystupují interpreti jejich mládí a platí se to z veřejných peněz. Chodí na ně lidi, kteří by nedali za vstupné ani padesátikorunu, kdyby ho měli platit," krčí rameny Vlach s tím, že naopak akce, které občany nestojí nic a samy si na sebe vydělají, jsou zakazovány.

Michal David
Michal David to rozjede v Prostějově. Nemravné a drahé, kritizuje opozice

"Obrátili jsme se na ombudsmana a vše budeme řešit právní cestou. Podle nás je zákaz hudební projekce protiprávní. Bohužel asi hrát do doby než se vše vyřeší nebudeme," uzavírají oba restauratéři.

Světlo do celého problému by mohlo vnést i nejbližší jednání zastupitelstva. Jedním z jeho bodů programu je v úterý 6. září i změna Obecně závazné vyhlášky o nočním klidu – teritoriální vymezení výjimek z doby nočního klidu.