Komisařka Marie Výrová v podání herečky Kláry Melíškové přijíždí do archivu pro důležité informace k případu, který tým Detektivů od Nejsvětější Trojice rozplétá v pokračování nazvaném Živé terče.

Akce dopadla dobře a režisér Jan Hřebejk je spokojen. Zvedá se ze židličky a uděluje další pokyny. Na ulici je opět běžný ruch.

Jaroslav Lieskovan - jeden ze čtyř padlých českých vojáků, které v roce 2014 zabil sebevražedný útočník v Afghánistánu
Místo úcty vytahovali špínu, vzpomíná matka padlého z Afghánistánu

Široký záběr na příjezd automobilu s komisařkou a jejím kolegou byl náročný na případné rušivé vlivy na frekventované olomoucké ulici. Vše dopadlo bez komplikací. Hladce. Kamera se může přesunout a štáb se začíná soustředit na přípravu záběrů samotného dialogu detektivů před justiční budovou.

„Případ je poměrně spletitý a odehrává se na pozadí dávné události, dopravní nehody, k níž došlo před deseti lety, což policisté zjišťují teprve v průběhu,“ zasvěcuje do souvislostí Kryštof Michal, první asistent režie.

„Detektivové vyšetřují úmrtí, které se starým případem souvisí. V rámci pátrání přicházejí na to, že nehoda byla nějakým způsobem ovlivněna, že v tom figurovali soudci a státní zástupci. V tuto chvíli si jedou pro informaci na státní zastupitelství do archivu, kde mezi tím pracuje jejich bývalá kolegyně - Tereza Voříšková,“ popisoval v krátké pauze děj natáčené krimisérie.

Litovelský otvírák 2018
Litovelský pivovar zaplnili návštěvníci Otvíráku. Podívejte se

Spousta pěkných exteriérů

Herecké hvězdy, komparzisté, zkrátka každý, kdo se už dvě hodiny pohyboval na „place“ před státním zastupitelstvím na třídě 17.listopadu, hledal v pauze mezi záběry stín. A to bylo teprve deset hodin - natáčecí den je dvanáctihodinový.

„Je teplo. Ale je důležité, že máme pořád modrou oblohu, takže nemusíme řešit mraky. To je vždycky problém: když se něco roztočí ve slunci, ve slunci se musí pokračovat,“ sleduje po očku oblohu Kryštof Michal a zároveň ukládá pokyny pro připravovaný záběr.

I jemu v tu chvíli přišly vhod kousky melounu, které dovezli spolupracovníci za základního filmařského tábora rozbitého na dobu od 7.30 do 19.30 na náměstí Republiky.

Odpoledne se filmaři přesunuli do Kosinovy ulice. Točili zde rozhovor komisařky Výrové s policistou, jenž byl u případu dopravní nehody staré deset let a od něhož se detektivové dozvěděli zásadní informace, o nichž doposud neměli tušení.

„Na základě událostí, které se odehrávají v současnosti, kdy začínají umírat lidi, rozkrývají detektivové paralelně případ, který možná stojí v pozadí toho všeho v dávné minulosti a informace si skládají dohromady,“ zjednodušil asistent režie, oč půjde v pokračování Detektivů od Nejsvětější Trojice.

Filmaři v pondělí pracovali pouze v exteriérech. V Olomouci byli natáčet už v květnu a přijedou ještě v srpnu.

„V Olomouci se nám podařilo udělat spoustu pěkných exteriérů, řadu motivů. Snažíme se, aby to i pro olomouckého diváka nepůsobilo, že jsme jinde a jen se tváříme, že jsme v Olomouci,“ usmál se Kryštof Michal.

Vizualizace podjezdu cyklostezky mostem u Štarnova
Na kole z Olomouce do Šternberka bezpečněji? Už brzy díky novému podjezdu

Vodník skrývá nejděsivější zločin

Detektivové od Nejsvětější Trojice v čele s Miroslavem Krobotem, Klárou Melíškovou, Stanislavem Majerem a Terezou Voříškovou by se měli vrátit na obrazovku České televize v dalších dvou řadách nazvaných Vodník a Živé Terče v příštím roce.

„Vodník je adaptace mého třetího románu Ještě není konec. Pátou řadu, Živé terče, jsme s Petrem Jarchovským napsali jako původní TV sérii a nebude mít svůj knižní protějšek. Živé terče natáčí Honza Hřebejk od začátku června, Vodníka pak bude točit Viktor Tauš od srpna. Ze stávajícího hereckého obsazení budou dominovat hlavně Klára Melíšková se Stanislavem Majerem. Miroslav Krobot a Tereza Voříšková se v nových příbězích už jen mihnou a na vyšetřování se podílet nebudou,“ popisoval v červenci v rozhovoru pro Deník autor předloh, olomoucký spisovatel Michal Sýkora.

Ten slibuje napínavou podívanou. Vodník v knižní podobě, s níž pracoval Jarchovský, napíná hororovou atmosférou a nejděsivějším zločinem ze všech Sýkorových knih.

„Živé terče celou sérii uzavřou. Marie Výrová tentokrát bude pátrat po sériovém vrahovi, který postupně zabíjí skupinu bývalých spolužáku a členů lukostřeleckého klubu. Jejím úkolem tedy bude jednak odhalit vrahův motiv, jednak zabránit dalším vraždám,“ poodhalil Michal Sýkora.

Kromě známých hereckých tváří z předchozích sérií Případ pro exorcistu, Modré stíny a Pět mrtvých psů vidí diváci v Živých terčích třeba Táňu Pauhofovou, Davida Švehlíka nebo Gabrielu Míčovou.

Do Vodníka Viktor Tauš obsadil Jiřího Mádla, Lenku Krobotová, Kláru Issovou a Tatianu Vilhelmovou.

Klára Melíšková (komisařka Výrová) a Stanislav Majer (nadporučík Mráz) s autorem předlohy Michalem Sýkorou (vpravo). Natáčení detektivky Modré stíny v Univerzitní ulici v Olomouci
ČT točí další olomoucké detektivky. Parta od Nejsvětější Trojice se vrací
Olomoucké muzeum v upoutávce na film Miroslava Krobota Kvarteto
První film celý z Olomouce. Kvarteto mělo předpremiéru v rodném městě
Hraný hodinový dokument Barokní velmož Lichtenstein – Castelcorno o olomouckém biskupovi natáčí prostějovské  studio  VIDEO THEO v koprodukci s Českou televizí. Hlavní roli ztvárnil Jaroslav Plesl
Herec Plesl jako olomoucký velikán. Filmaři točí příběh biskupa-stavitele