Pod radniční věží sportcentrovský přístřešek. Mířím pod něj. Zastavuji se a nedůvěřivě si prohlížím pěknou řádku různých koloběžek zaparkovaných hned vedle. Na stolečku nachystané přilby. Děti s rodiči se pomalu trousí, ba dokonce pár nadšenců je již na rozjížďkách. A proč ne, zkusit se má všechno…

„Můžu si taky zazávodit?" ptám se ochotného chlapíka ve žluté mikině, o němž jsem byla obeznámena, že spouštěčem akce je právě on.

„Vemte si číslo, a pojďte na start. Vyzval mě bez rozmyslu." Fajn, naposledy jsem na tom stála ve třech letech, proč nevyměnit redakci za trochu venkovní činnosti," honí se mi hlavou. Beru číslo 133. Lepím si jej na stehno, aby bylo pořádně vidět. Je mi přidělena přilba a nezbytná koloběžka, a chvátám na start.

„Aaa teď"Koloběžky a kolobrndy pod radniční věží v Prostějově

„Srovnat se na čáru! Aaa teď, dává mi pokyn vtipný moderátor a startér v jednom, Petr Macháň, největší skaut z Hranic alias Piškot, a jedu… Je to bezva, člověk dokonce zapomněl, že se projíždí na náměstí, až jsem se tou jízdou nechala unést. Po chvilce pravá noha bolí, musím měnit. Správnou techniku zrovna neovládám. Nějak se odrážet ale zvládne každý. Do cíle se mi podaří dojet dřív, než mě předjede podstatně mladší klučina. Raduji se! Jak bych tuhle jízdu okomentovala? V zatáčkách adrenalin, poněvadž je to docela fikot, jinak dokonalý průtah těla. Nohy mimochodem bolí ještě teď.

Bez přilby ani ránu

Za pět čtyři hlásí, že ještě dvacet minut a končíme s rozjížďkami. „Tak kluci, kde máte přilby? Berte přilby, pak můžete jet," myslí na bezpečnost svých dětí jedna z maminek. Denýsek se na startu nadšeně usmíval, nerozhodil jej ani pirát silnic Bertík s falešným šrámem na tváři, který toužil po vítězství.

„Jestli je zde ještě někdo, kdo nezkoušel zakroužit na našich koloběžkách, má poslední možnost vyhrát některou z našich epesních cen," upozorňuje celé náměstí Petr Macháň.

Svaly mě docela začínají táhnout, ptám se Adélky opodál, která evidentně kulhá, jak se jí jelo.

„Mám namoženou nohuuu, ale jinak jooo," prozradí mi své pocity.

Odborník radí

Zajímá mě, jak na to, aby svaly nebolely. Neváhám, a hledám odborníka. Tím největším je zcela zřejmě chlapík opodál v černém úboru, který se tváří, že na koloběžce vyrostl. Luděk Nezval z Lutotína, odborník na slovo vzatý, jezdí na koloběžce pětadvacet let.

„Takže odraz musí být pouze přední částí chodidla na úrovni stojné nohy. Důležité je, hodně se skrčit a zvedat koleno," předvádí mi alotria na koloběžce a dodává, že takové to běžné odrážení patří k turistickému stylu. No, závodník na koloběžce ze mě nejspíš nebude, ale přemýšlení nad správným stylem, jak být co nejrychlejší, zaměstná mozek i na pár hodin.Koloběžky a kolobrndy pod radniční věží v Prostějově

Na hodinách radnice 16:20. Prší! Nikoho to počasí ale nerozhází. Radka Andrýsková se svými dvěma dcerami soutěžila i vloni, a při čekání na výsledky rozjížděk, prozrazuje: „Vždycky si jdem zasportovat. Vzájemně se povzbudíme, je tu totiž výborná atmosféra!"

16:30 už se ví, kdo jde do posledních kol: „Přátelé, my už to víme, takže čísla…kont.." a rychle dodává „Ne ne, nebojte, ty nechci. Takže, tam je Jirka…" myslí Petr Macháň pořadatele Jirku Nováka. „On smrdí, ale nekouše… prohlašuje o kolegovi nejmenším závodícím. „Běžte za ním!" vyzývá zmatené postoupivší.

Můj čas na postup nestačil. Dopadnout jsem mohla ale mnohem hůř, třeba devatenáctá z devatenácti žen nad 15 let, nebo, co hůř, s karambolem, bez kterých se závod neobešel.

„Schovejte ty jazyky, nebo vám upadnou…"

Zima, vítr, déšť nejsou nejlepšími společníky. Osmicím z každé kategorie to ale nevadí, netrpělivě se řadí před finálovými starty, aby si zabojovaly například o ceny od Besipu, pobyt na chatě v horách, poukaz na koloběžku či příjemnou masáž. Chce to ale pekelné soustředění: „Schovejte ty jazyky, nebo vám upadnou…" komentuje Macháň nervozitu malých benjamínků na startu v 17:15.

Mrznu spolu s dalšími pod přístřeškem, chvílemi běhám s foťákem, ale tihle závodníci mizí vcelku rychle v nedohlednu. Z žen jako první pomyslnou cílovou pásku protrhává Iva Nováková a neskrývá radost. Největší ohlas mají ale muži, kteří soutěží ve dvou kategoriích.

„Možná s ním ještě vítr zacuchá, ale nevypadá to…" hovoří průvodce závodu o Luďku Nezvalovi, který jasně vede a dojíždí s rekordním časem 39, 77, který překonal loňských nejrychlejších 41,03 sekund.

„Nejdůležitější je se zúčastnit, je to o svalech," ozývá se z davu.

„Už jste všichni zmrzlí, takže jdeme na to," chystá se gratulovat náměstkyně Alena Rašková třem prvním místům každé kategorie, ale i „bramborám". Všechny kategorie se prostřídávají na bedně vítězů a končíme v 18:00.

„Jsem spokojený, myslím, že se zadařilo, akorát to počasí. Vloni byla taky zima, ale letos je to extra. Možná zauvažujeme, že přesuneme akci na jiný měsíc…" prozrazuje mi pořadatel Jirka Novák.

Technika jízdy

Správná technika jízdy je založená na správném postoji. Postoj do určité míry určuje konstrukce koloběžky, především pak její rozměry. Koloběžec musí být uvolněný, stojí jednou nohou na stupátku –stojná noha a druhá noha je volná, je vedle stupátka, na jeho úrovni – odrážecí noha. Obě nohy jsou mírně pokrčené. Řiditka uchopujeme na šířku ramen. Stoj je na celé plosce nohy stojné, o ruce se koloběžec opírá pouze lehce. Uděláme tzv. kulatá záda neboli se zkyfotizujeme, pohled upřeme na horizont. Pro co největší rychlost je podstatný odraz. Správný odraz provedeme jedině přední částí chodidla. Upozornění: nekrčíme u toho lokty. Váhu zachováme na stojné noze. Odraz má sám o sobě pět fází „příprava na odraz", „odraz", „švihová práce dolní končetiny", „pohyby trupu", „jízda". V první přípravné fázi jde odrazová noha vpřed, na úroveň osy předního kola, a je mírně ohnutá v koleni. Těžiště těla se přesunuje vpřed, v krajní poloze se odrazová noha pohybuje vzad, stojnou nohu ohneme v koleni, těžiště těla přechází vzad. Odrazová noha jde na došlap a následný odraz probíhá přitažením špičky k holeni. Pokud se chcete dozvědět další fáze a více informací o technice jízdy, na doporučení vítěze druhého ročníku „koloběžkiády" Luďka Nezvala, se mrkněte na www.kkplzen.cz