Setkat se s výjimečnou dámou a popovídat si s ní o sociální péči o stárnoucí rodiče nebo o nekalých obchodních praktikách podomních prodejců mohou všichni, kteří navštíví knihovnu 21. ledna. Ten den totiž přijede veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která toho za svůj život prožila opravdu hodně.

„Jako studentka filozofie byla ve třetím ročníku zatčená, uvězněná a odsouzená za podvracení republiky. Po propuštění pracovala jako úřednice, ale svého přesvědčení se nevzdala a podepsala Chartu 77, jíž se stala v roce 1986 mluvčí," nastínil její osud Tomáš Štefek z prostějovské knihovny.

Kromě toho byla spoluzakladatelkou výboru nespravedlivě stíhaných, působila jako poradkyně ministra práce a sociálních věcí či jako redaktorka.

„V roce 1998 dostala za svou činnost cenu OSN za obranu lidských práv, v letech 2001 až 2007 vykonávala funkci zástupkyně veřejného ochránce práv a od února loňského roku chrání naše práva ve funkci ombudsmana osobně," doplnil pracovník knihovny s tím, že setkání s touto pozoruhodnou ženou začne o půl šesté.

O týden dříve budou mít návštěvníci možnost prozkoumat pohádkovou krajinu zelených pastvin, rašelinišť, močálů a divokého skalnatého pobřeží Irska. Na výpravu na zelený ostrov je vezme Jaromír Novák. „Ukáže jim Mohérové útesy, irské národní parky, hlavní město Dublin i středověký klášter," nastínil Tomáš Štefek.

S novým rokem mnoho lidí rekapituluje uplynulá léta. Zavzpomínat na proběhlé události budou moct lidé i s Jaromírem Vykoukalem, který milovníkům historie připomene události z počátku první světové války.

„Lidé se dozvědí, jaká byla skutečná realita, kdo válku rozpoutal, jaký byl srbský válečný plán či jaké podmínky panovaly na bojišti," uvedl Tomáš Štefek s tím, že odpovědi nejen na tyto otázky zazní 28. ledna.

Senioři u šálku kávy a čaje zavzpomínají na zajímavé přednášky a výlety, které v minulém roce podnikli, šikovné ruce vyrobí náušnice z netradičních materiálů a odborníci poradí se spotřebitelskými problémy.

„Od poloviny ledna bude přístupná výstava Zajímavosti ze světa literatury, čtení a psaní. Celkem 52 kuriozit týkajících se literárních autorů, jejich životů, knih, čtenářů a všeho, co s tím souvisí, si budou moct lidé volně prohlédnout v nejvyšším patře knihovny," doplnil Tomáš Štefek. (ham)

Program knihovny na leden

8. 1., 15 – 17 hodin – Poradna SOS

13. 1., 10 hodin – Senior klub

15. 1., 13.30 hodin – Pohádky s Marcellou Dostálovou

15. 1., 17 hodin – Irsko – zelený ostrov

21. 1., 17.30 hodin – Zajímáte nás

27. 1., 9 hodin – Tvořivá knihovna

28. 1., 17 hodin – Jak se to nepovedlo aneb První rakousko-uherská ofenziva proti Srbsku v roce 1914