Milovníky vojenské historie a nadšené záhadology potěší návštěva Milana Zachy Kučery, který se ve volném čase zabývá záhadami a účastnil se i organizoval mnoho záhadologických expedic.

„Je také jediným zahraničním spolupracovníkem polské skupiny, která se věnuje odhalení tajemství Sovích hor. Toto pohoří se rozkládá na jihozápadě Polska a je známé obrovským komplexem podzemních štol a chodeb," přiblížila knihovnice Jitka Kadlecová.

K čemu však síť chodeb a obrovské podzemní štoly a chodby sloužily, není zcela jasné.

„Podle jedné verze se zde měl nacházet tajný hlavní Hitlerův stan, podle jiných zdrojů zde měla být vybudovaná podzemní továrna na tajné zbraně wehrmachtu," nastínila knihovnice s tím, že jaká další tajemství ukrývají veřejně nepřístupné prostory zjistí lidé ve čtvrtek 8. října.

Islám pod drobnohledem

Jak se žije lidem v Íránu a jak se do jejich každodenního života promítá islám?

O všedním životě v současném Íránu přijde do knihovny povyprávět cestovatel a publicista Jiří Sladký.

„Jeho přednáška se uskuteční 14. října a doplní ji i hudební a filmové ukázky," láká Jitka Kadlecová.

Psychika a zdraví

Lidé, kteří se zajímají o zdraví, by si neměli nechat ujít přednášku přerovské psycholožky Petry Kolaříkové. Ta lidem přiblíží, jaký je vztah mezi naší psychikou a zdravím a jak moc se tyto složky našeho života navzájem ovlivňují.

Pracovníci bibliotéky mysleli i na seniory, pro které si připravili procházku centrem Prostějova. Na ní se lidé dozvědí zajímavosti z historie zdejších staveb a pamětihodností. Jak používat katalog knihovny naučí její pracovníci 7. října.

„V hodinovém kurzu se zájemci naučí, jak si z pohodlí domova přes internet vyhledávat knihy, zadávat jejich rezervace nebo si sami prodlužovat výpůjční dobu knih," přiblížila Jitka Kadlecová.

Každý sudý čtvrtek mohou lidé přijít do knihovny za odborníky, kteří jim poradí se spotřebitelským problémem, poslední říjnové úterý bude patřit tvořivé dílně, v rámci níž si šikovné ruce vyzkouší techniku drátkování.

Knižní bazar i něco pro děti

Celý měsíc pak bude v knihovně probíhat oblíbený Knižní bazar.

„Můžete přinést své knihy, které budou zdarma k dispozici ostatním čtenářům, a sami si můžete odnést všechny publikace, které vás zaujmou," uvedl ředitel knihovny Aleš Procházka.

Bibliotéka také myslela i na dětské čtenáře, pro které si připravila dvě soutěže. Literární soutěž pro spisovatele do patnácti let bude trvat do konce října, po celý měsíc mohou nosit děti do knihovny také svoje vlastnoručně vyrobené draky všech tvarů i velikostí. Nejpovedenější dráček či dračice získá věcnou cenu. 

Program knihovny

1., 15., 29. 10., 15 – 17 hodin – Poradna SOS

5. 10. – 31. 10. – Knižní bazar

7. 10., 10 a 17 hodin – Carmen aneb Jak používat katalog knihovny

8. 10., 17 hodin – Největší tajemství Třetí říše

13. 10., 10 hodin – Senior klub

14. 10., 17 hodin – Írán – pohled do zákulisí

20. 10., 9.30 hodin – Promítání filmu pro nevidomé

22. 10., 17 hodin – Proč jsme nemocní

27. 10., 9 hodin – Tvořivá knihovna