„Letos pořádáme knižní burzu téměř desátým rokem a zájem je stále obrovský. Lidé k nám nosí nepotřebné knihy po celý rok a naše knihovna bohužel nemá tak velkou kapacitu, aby je všechny uložila. Zhruba pět procent darovaných titulů si ponecháváme a zbytek věnujeme do knižního bazaru. Ročně se u nás takto protočí několik tisíc knih," řekla vedoucí úseku služby městské knihovny Martina Štafová.

Lidé se často zbavují knih při stěhování, nebo koupi nové knihovny, kdy řeší problém s omezenými prostory. Na burze se také objevují i dnes už historické kousky, nebo sbírkové série knih, které mnohdy pochází z pozůstalostí.

„Objevují se u nás snad všechny žánry knížek různého stáří. Na své si přijde opravdu každý, jen dětská literatura se tady objevuje méně," doplnila Štafová.

Od zahájení knižního bazaru navštívila knihovnu více než stovka lidí.

„Myslím si, že je to skvělý nápad. Já si tady vyberu i tituly, které bych si normálně nekoupila a tady si je mohu vzít zadarmo. Pokud doma zjistím, že se mi nelíbí, tak jej přinesu zpátky a vyberu si jiný," řekla paní Jana, jedna z návštěvnic knižního bazaru.

Celá akce, kdy si mohou zájemci vybrat z volných knih, nebo naopak darovat nepotřebné knihy, potrvá až do konce října.