Titul, který Milar podepsal, je stále na pultech a advokátce Janě Špičkové, která zastupuje potomky spisovatele a ilustrátora, dochází trpělivost. Spolu s klienty zvažuje, že na Josefa Milara podá trestní oznámení. Milar se podle jejích slov při jednáních staví do role „pouhého“ obdivovatele děl Martina Strouhala a jeho advokát Josef Augustin prý navíc vše protahuje.

Augustin však všechna nařčení odmítá. „Paní Špičáková na vyjádření z naší strany příliš spěchá,“ tvrdí dva měsíce poté, co byl advokátkou kontaktován.

„Do dnešního dne jsem se žádného seriozního vyjádření protistrany nedočkala,“ konstatovala advokátka Jana Špičáková s tím, že syn ilustrátora se cítí poškozen, kresby otce považuje za znehodnocené.

„Knihou jsem listovala a z původních pětašedesáti Strouhalových Bájí a pověstí opsal pan Milar šedesát tři povídek,“ uvedla Špičková, která vlastní Strouhalův originál i s jeho podpisem. Obrázky jsou podle ní také na první pohled totožné, liší se pouze v nepatrných detailech.

K jednání s protistranou advokátka uvedla, že Josef Milar se staví do role člověka, který obdivuje Strouhalovy knihy a vše dělal v dobrém úmyslu. „Často je až trapné, jak zdůrazňuje, že báje miluje,“ řekla. Milarův právník podle ní jednání příliš protahuje. Advokát Josefa Milara, Josef Augustin, se brání, že na něj protistrana příliš tlačí.

„Dopis od paní Špičkové s jejími požadavky jsem dostal minulé úterý. Předal jsem ho klientovi a ten teď musí všechno řádně prostudovat,“ uvedl Augustin. „Předpokládám, že naše stanovisko zveřejníme v týdnu po 17. září,“ dodal Milarův právní zástupce.

„Pan Augustin zná naše stanovisko i požadavky od poloviny července, kdy jsme spolu osobně jednali,“ reagovala na jeho slova Špičková. O jaké konkrétní požadavky se jedná, však prozradit nechtěla. Podle všeho jde o finanční odškodnění a stáhnutí knihy z prodeje.

Kniha od prostějovského „autora“ ovšem na pultech knihkupectví zatím zůstává. Podle domácích knihkupců má už svůj boom za sebou a dnes se kupuje spíš jako rarita. Po prohraném soudním sporu by mohl Josef Milar zaplatit pokutu až sto padesát tisíc.

Dále si přečtěte: