Na Prostějovsku patří k nejrizikovějším místům oblast Zábřežské vrchoviny.

„Největší pravděpodobnost nakažením je kolem obcí Ptenský Dvorek, Ptení, Stražisko a Bělecký mlýn. Je zde rekreační oblast, takže se v okolní přírodě pochybuje mnoho lidí," vyjmenovala Eva Kučerová, vedoucí protiepidemického oddělení krajské hygienické stanice v Prostějově.

„Lidé si je však mohou přinést i z jiné lokality. Klíště také nečíhá jenom v lesích, ale i v parcích a na zahradách," dodala Eva Kučerová.

Podle hygieniků jsou tito paraziti čím dál agresivnější a počasí, které nyní panuje, je pro ně ideální. „Klíšťatům nejvíce vyhovuje teplo a vlhko, takže v těchto dnech se jim opravdu daří," řekla vedoucí protiepidemického oddělení.

Jaké nebezpečí hrozí?

Odborníci očekávají, že nejvyšší stupeň rizika nakažení potrvá i v nejbližších dnech. Lidem tedy hrozí nejen vysoké nebezpečí, že si nebezpečného parazita odnesou, ale také v případě infikovaného klíštěte pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou, lymeskou boreliózou či dalšími infekcemi.

Jak se chránit?

Lidé by se proto měli chránit.

„Důležité je se po procházce důkladně prohlédnout, používat přípravky na odpuzování, na výlet do přírody se vhodně obléknout a také si po vytažení klíštěte umýt ruce," vyjmenovala preventivní opatření Eva Kučerová. Jednou z možností je i očkování.

„Většina lékařů doporučuje aplikaci vakcíny už v zimních měsících, ale zájemci se mohou nechat očkovat celoročně. Je ale zapotřebí použít takzvané zkrácené schéma," řekla Jana Vlčková z očkovacího centra. Pokud i přes preventivní opatření na sobě klíště najdete, není podle odborníků hned důvod k panice. „Důležité je sledovat ranku. Pokud místo zarudne, pak je na místě návštěva lékaře," uzavřela Eva Kučerová.