Podle epidemiologického šetření patří k nejrizikovějším místům oblast Zábřežské vrchoviny.

„Největší pravděpodobnost nakažení je na území kolem obcí Zdětín, Ptení, Stražisko a Běleckého Mlýna. Nachází se zde chalupářská a rekreační oblast, takže se v okolní přírodě pohybuje mnoho lidí,“ upřesnila lékařka Eva Kučerová z pobočky krajské hygienické stanice v Prostějově. Kdo však předpokládá, že je uprostřed města v bezpečí, pořádně se mýlí. Klíšťatům se totiž líbí i v parcích a zahradách.

Jak se chránit?

„Turisté, kteří chodí do lesa nebo někam do přírody, by měli nosit vysokou obuv a nastříkat se před cestou repelentem. Obzvlášť opatrní by měli být ti, kteří se nedali očkovat, a děti,“ poznamenala Eva Kučerová s tím, že paradoxně větší riziko, že chytí klíště, hrozí lidem, kteří na výlety za čerstvým vzduchem vyrážejí jen svátečně. „Nedbají totiž na přiměřenou ochranu, jako jsou právě repelenty nebo dlouhé nohavice,“ vysvětlila Kučerová.

Co nám hrozí?

Těm, kteří přes veškerou prevenci klíšťatům zachutnají, hrozí lymeská borelióza či klíšťová encefalitida.

Prostějovští hygienici zatím případ klíšťové encefalitidy nezaznamenali. „Osob s lymskou boreliózou jsme letos měli v regionu celkem osm. Protože má tato nemoc delší inkubační dobu, jednalo se o pacienty, kteří se nakazili ještě v loňském roce,“ informovala Eva Kučerová.

S trvalými následky po lymské borelióze se potýká Marcela Horáčková z Prostějova. „Už více než pět let jsem kvůli tomu v invalidním důchodu. Na moji diagnózu se totiž přišlo pozdě. Kdybych to mohla vrátit zpět, chodila bych do lesa jen v holínkách,“ nechala se slyšet bývalá vášnivá houbařka.

Očkování

Proti lymeské borelióze sice není vakcína, ale tato nemoc je léčitelná antibiotiky. Na očkování proti klíšťové encefalitidě je podle lékařky z olomouckého očkovacího centra Jany Vlčkové stále ještě čas. Velká část lékařů ovšem doporučuje aplikaci vakcíny už v zimních měsících, kdy jsou klíšťata v klidu.

„Zájemci se mohou nechat očkovat celoročně. Je ale zapotřebí použít takzvané zkrácené schéma, aby byli rychleji chráněni. Pomáhá až druhá dávka,“ objasnila Jana Vlčková. Zájem o preventivní injekce je prý velký a stále narůstá.

Ne každé klíště člověka nakazí, a proto lékaři doporučují poznamenat si den, kdy bylo odstraněno a sledovat ranku. Pokud místo do několika dnů zarudne, měli by lidé jít určitě k lékaři. (kas)