Na Olomoucku a Prostějovsku je podle aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu nyní střední riziko, že si z vycházky přinesete přisátého nezvaného parazita. O stupeň nižší pravděpodobnost je v horských okresech Jeseník a Šumperk.

Smržické vandr, 18.5. 2019
Těšte se! Smržické vandr bude, i když bez cyklistů. Kdy pochod vypukne?

Na čtyřku z pětistupňové škály ale stouplo riziko napadení klíštětem na Přerovsku. V okrese je nejvyšší v rámci Olomouckého kraje. Parazit přenášející nebezpečné nákazy číhá na hostitele všude. I v parcích.

Riziko napadení klíštětem, údaje z 10. května 2021Riziko napadení klíštětem, údaje z 10. května 2021Zdroj: ČHMI

Ideál: teplo a vlhko

„Klíště má nyní ideální podmínky. Je teplo a dostatečná vlhkost, půda je vlhká. Aktivita jde proto rychle nahoru,“ hodnotil Libor Mazánek z Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje, expert na onemocnění přenosná ze zvířat na člověka.

Aktivita klíštěte vyjadřuje podíl klíšťat v dané lokalitě, která jsou připravena k napadení hostitele. S rostoucí aktivitou klíštěte roste stupeň rizika napadení.

Předpověď vydává každé pondělí a čtvrtek Český hydrometeorologický ústav ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.

Neděle na plumlovské přehradě - 9. května 2021
Jarní sluníčko proměnilo plumlovskou přehradu v promenádu. Podívejte se

Hojně v trávě vyšší než 20 cm

Odborníci radí nesedat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází.

Obecně platí, že klíšťata jsou hojně tam, kde je tráva vyšší než 20 centimetrů. Jejich doménou jsou zejména nízké podrosty na okrajích smíšených nebo listnatých lesů.

Na Den vítězství se mnoho turistů vydalo na Velký Kosíř, 8.5. 2021
Na Kosíř vyrazili lidé pěšky, na kole nebo koňmo. Podívejte se

Stoprocentní účinnost

Bez použití repelentu by se lidé do přírody vydávat neměli. Po návratu domů je potřeba se hned prohlédnout.

„Ještě důležitější než veškeré repelenty je to, aby se člověk po návratu z přírody prohlédl. Důkladně a co nejdříve,“ připomněl Libor Mazánek.

Klíštěti obecnému trvá několik hodin, než začne sát krev a může člověka infikovat některou z nebezpečných nákaz.

„Pokud člověk klíště hned odstraní, má stoprocentní ochranu, kterou nezajistí repelenty,“ poukázal.

Už jeden případ encefalitidy, 12 borrelióz

V Olomouckém kraji letos eviduje krajská hygienická stanice zatím jeden případ klíšťové encefalitidy.

„Má inkubační dobu tři týdny a klíšťata začínají být více aktivnější až poslední týden. Počátkem června očekáváme hlášení prvních případů,“ vysvětlil Libor Mazánek.

Vloni v červnu přibylo ve statistice v Olomouckém kraji 12 nakažených. Za celý rok 42.

Lymské borreliózy, další závažné onemocnění přenášené klíšťaty, evidují letos 12 případů, za celý minulý rok to bylo v Olomouckém kraji 446 infikovaných.

Zatímco proti lymské borrelióze se očkovat nelze a léčí se antibiotiky, proti klíšťové encefalitidě existuje účinná vakcína

Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice vloni poskytli lékaři pomoc nadprůměrnému počtu pacientů s klíšťovou encefalitidou.

„Od května do září se jednalo přibližně o čtyřicet případů. V rámci hospitalizací byl loňský rok silně ovlivněn situací s covidem. Nemohli jsme přijmout všechny pacienty a léčili se proto na jiných odděleních,” uvedl primář oddělení Zdeněk Prokeš.

Česká republika stále patří k zemím s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v Evropě.

„V roce 2020 bylo nahlášeno celkem 854 případů, což potvrzuje rostoucí trend posledních let. Česká republika se bohužel významně podílí na ročním celosvětovém výskytu, který činí 10 až 15 tisíc případů,” informovala Hana Tkadlecová ze společnosti Avenier, která provozuje očkovací centra i v Olomouckém kraji.