Vnitřní prostory kulturních stánků podléhají zatím určitým omezujícím opatřením, a proto letos prostějovské Metro 70 klade velký důraz na letní scény, které mají zpočátku o něco volnější režim. Návštěvníci se mohou těšit jak na již téměř tradiční letní filmovou scénu na nádvoří zámku, tak nově na promítání na velodromu a u hvězdárny v Kolářových sadech.

„Především nová scéna na velodromu nám dělá obrovskou radost. Letos je to totiž poprvé, co máme díky instalaci nové technologie v sále v záloze velký kinoprojektor, na kterém můžeme i venku promítat ty nejnovější premiéry,“ vysvětluje ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová.

Zábava U Rockyho v Prostějově, na podiu to rozjel Respekt. 22. května 2021
Pařba U Rockyho. Takto se řádilo na pecky od Respektu

Nový prostor se podařilo najít ve spolupráci s městem a náměstkyně pro kulturu Milada Sokolová neskrývá radost nad společným dílem: „Jsem ráda, že stejně jako loni pokračujeme v promítání na nádvoří zámku a navíc hledáme novinky, mezi jinými například promítání premiér na velodromu,“ popisuje.

Kavárna zatím v omezeném režimu

„Nová kinokavárna, na kterou jsme moc pyšní, byla zatím otevřená jen o loňských prázdninách, ale i za tak krátkou dobu si k nám našlo cestu spoustu návštěvníků. Strategická poloha v centru města, kvalitní produkty a výhled do parku jsou naše největší devíza,“ popisuje Kucsa Prágerová a dodává: "Myslím, že se nám hezky daří budovat kolem kina komunitu diváků a doufáme, že si k nám budou stále více nacházet cestu nejen k venkovnímu posezení, ale například i na festivalové filmy." Letos je zahrádka před kinem dvakrát větší, navíc doplněná o slunečníky.

Je to právě prostor zahrádky před kinem Metro 70, kde se v pátek 4. června odehraje oficiální zahájení letního kina. Nedočkaví diváci si mohou - v náležitých rozestupech – zkrátit čekání na večerní film třeba u čepovaného piva.

Zápasem s Ruskem byl zahájen světový šampionát v hokeji. Fandilo se i na fotbalovém hřišti v Čechovicích.
Makrely, pivo a hokej. V Čechovicích se fandí na zahrádce, podívejte se

Na jaké filmy se můžete těšit?

„První novinka, kterou Prostějovští v letním kině uvidí, je film Chlast. Oscarový film plný humoru a bujarého veselí si diváci v letním kině nemůžou nechat ujít!“ láká diváky ředitelka kina.

V dalším červnovém programu bude na výběr z českých komedií jako Vlastníci, 3Bobule a další, stejně jako z nových zahraničních filmů a filmové klasiky. Celý program je zveřejněný na webových stránkách, kde si také mohou diváci koupit lístky v předprodeji.

Letní kino bude po celé prázdniny probíhat vždy v pátek a v sobotu, v červnu pouze na zámku a 17. července se přidá scéna na velodromu. Ojedinělé promítání se bude konat 24. července, protože se odehraje doslova v těsné blízkosti hvězd. Místem projekce se stane park u prostějovské Hvězdárny, se kterou kino oslaví její 60. výročí. Všechna promítání jsou součástí Prostějovského kulturního léta.