„Pro nás jsou rozhodující ceny na evropském trhu, a ty se prozatím nemění. Pokud dojde k nějakému zvýšení cen, tak až v příštím roce,“ uvedl Otakar Jiříček, obchodní ředitel Hanácké potravinářské společnosti, která provozuje cukrovar v Prosenicích. Jak bude výsledná cena kilogramu cukru na pultech obchodů vypadat, to podle něj záleží především na distributorech a samotných obchodnících.

O kolik by se mohla v příštím roce zvednout, příliš spekulovat nechce. Podle všeho by však mohlo jít o několik desítek haléřů až zhruba korunu.

„Ceny energie, vody i dalších vstupů se neustále zvyšují a výroba cukru je tak stále méně rentabilní,“ vysvětlil Jiříček.

Poroste i cena řepy?

Pokud by cena cukru šla opravdu nahoru, mohly by se zvýšit i výkupní ceny řepy. Ale až z příští úrody.

„Ceny za řepu máme pro letošek pevně nasmlouvané. A jejich zvýšení ani neočekáváme,“ prohlásil Zdeněk Toufar, předseda zemědělského družstva Moravan Domamyslice, které pěstuje řepu na sedmdesáti hektarech.

„Ve srovnání s minulými lety je to málo,“ prohlásil Toufar s tím, že veškerou produkci dodává Moravan Domamyslice do cukrovaru ve Vrbátkách.

Tam začala kampaň asi před měsícem a je přibližně v první třetině. Ředitel cukrovaru Václav Řehák nechce předjímat, jak úroda letos dopadne.

„Velkopěstitelé řepu ze svých polí ještě nesklidili,“ objasnil.

Vedení společnosti Cukrovar Vrbátky předpokládá, že do ledna, tedy do konce řepné kampaně, zpracuje podnik dvě stě tisíc tun řepy.

„Vyrobíme z ní šestadvacet tisíc tun cukru,“ odhadl Řehák.

Ekonomové zdůvodňují nárůst cen cukru ve světě především suchým počasím v Brazílii, která je největším světovým producentem třtinového cukru.