Kupříkladu atleti se dosud nedočkali stadionu se zázemím. A to přesto, že před šesti let dostali od vedení města příslib, že se tak stane. "Nakonec jsme prodali náš podíl v klubu SK a koupili si za to zázemí. Dodnes kvůli tomu dlužíme," poznamenal Milan Čečman, předseda prostějovských atletů.

Ti dosud nemají čtyř set metrovou dráhu, prostor pro hod koulí či skoky.

"Vše je dělané jen pro školu, ne pro atlety. A absence atletické dráhy splňující normy? Jsme snad jediným městem v Česku," poznamenal muž k areálu za reálným gymnáziem. Ten disponuje pouze oválem o 333 metrech, další běžecké ovály v Prostějově jsou ještě kratší.

Memoriál Otmara Malečka v Prostějově
Memoriál Otmara Malečka ozdobí zahraniční hvězdy

Petice za bazén

V podobné situaci jsou přitom i plavci. Ti bojují nejen s nedostatečností sportovišť, ale také s jejich kapacitou.

"Prostějov padesátimetrový bazén potřebuje. A to, že lidé v petici vyjádřili tomuto záměru podporu, jen ukazuje, že jsou si lidé tohoto vědomi," uvedla předsedkyně plaveckého oddílu Daniela Tobolová. Její trenéři se musí nyní potýkat s tím, že svěřenci nemají pomalu kde plavat. A to i v době, kdy dlouhodobě ubývá dětí.

"Každoročně nám do přípravky přijde sto dětí. A nemáme je kam dávat - buď je tedy musíme odmítat, nebo jsou plavecké dráhy přecpané," poskytla vhled do nynější situace Tobolová. Petici plaveckého oddílu za padesátimetrový bazén dosud podepsalo přes čtyři tisíce lidí.

Na nepříjemnou situaci poukazuje také Boris Vystavěl, předseda České unie sportu v Prostějově.

"Měli bychom stát o padesátku. Nejde o to, co je ekonomičtější. Ne ve chvíli, kdy kvůli superekonomičnosti postaví úřady něco, co nebude použitelné," uvedl Vystavěl.

Nedávno už se k problému vyjádřil v rozhovoru pro Prostějovský deník. V něm zpochybnil označení Prostějova za město sportu. "Je tomu skutečně tak? Nemáme přeci atletický stadion ani plavecký," uvedl. Určité úlevy se dočkají v nejbližších měsících alespoň sportovci na reálném gymnáziu, kde je v září nebo v říjnu uvítá nový povrch.

Po požáru garáže a domu v Lutotíně na Prostějovsku
Rodině zasažené požárem pomůžeme, rozhodli v Lutotíně

Sportovní hala?

Mnozí se však dívají do budoucnosti s nadějí. Zatímco totiž atletická dráha se zatím ani nestala tématem veřejné či politické diskuze a stavba padesátimetrového bazénu je nejistá, výstavba sportovní haly se podle dřívějších proklamací politiků blíží.

"Bohužel, došlo na odvolání majitele sousedícího pozemku. Odvolal se k vyššímu orgánu, rozhodnutí ještě nepřišlo. Ale prokázali jsme, že šlo jen o záminku," poznamenal náměstek primátorky Zdeněk Fišer k chystané sportovní hale v ulici Vápenice. I nad ní však visí otazníky, třeba v podobě parkování. I z toho důvodu se sice dosud zastupitelé shodli na potřebě sportovní haly, ne však na jejím umístění. Třeba na potřeby atletů se však zatím ani nedostalo.

Michal Pekárek
Pekárek: Na tuto úroveň už by se basket v regionu těžko vracel