„Po nátlaku krajského soudce, jsme se rozhodl, že složím oba dva mandáty. Budu se samozřejmě dále bránit prostřednictvím svých právníků, kteří podají dovolání a ústavní stížnost. Jsem totiž pořád přesvědčen, že jsem své zvolené funkce složit nemusel. Cítím se jako člověk, který udělal chybu, ne však jako kriminálník, kterému vyhrožují vazbou,“ řekl v pondělí Kavřík.

Mandátů se rozhodl vzdát po tom, co jej soudce krajského soudu v Olomouci, Eduard Ondrášek, upozornil, že pokud neodstoupí, za maření výkonu úředního rozhodnutí mu hrozí stíhání. Vrchní soud v Olomouci kavříka totiž v únoru odsoudil za zneužití pravomocí k odnětí svobody na jeden rok s dvouletou zkušební dobou a na tři roky mu zakázal vykonávat funkce v místní samosprávě.

Kavřík po rozsudku opustil křeslo starosty Mohelnice. K případnému složení funkcí v krajské samosprávě se však chtěl vyjádřit až po obdržení písemného rozsudku, s tím, že podle jeho právníka se na ně rozsudek nevztahuje.

Podle soudce Ondráška, který proces s Kavříkem u krajského soudu vedl, se však verdikt týká všech volených funkcí.

„Přes argumentace jeho obhájce trváme na stanovisku, že pan Kavřík musí do sedmi dnů zareagovat a odstoupit z funkce člena zastupitelstva městského i krajského,“ sdělil v úterý minulý týden Olomouckému deníku soudce.

Na Kavříkovém místě v krajském zastupitelstvu jej nahradí Jan Gottwald z ODS. Funkci radního po něm převezme starostka Náměště na Hané, Marta Husičková (ODS). Protože do krajských voleb zbývá jenom několik měsíců, hejtman nového náměstka nehledá. Oblast zdravotnictví by po něm měl převzít jeden ze bylých náměstků, Pavel Sekanina a majetkoprávním otázkám se bude věnovat radní Petr Polášek.

„O tom, že pána Kavříka nahradím v krajském zastupitelstvu jsem se dověděl v pátek odpoledne. Byl jsem prvním náhradníkem na krajské kandidátce ODS, tento krok byl proto logický. Na druhé straně mě celá situace zejména kvůli okolnostem jeho odchodu příliš netěší. S kolegou Kavříkem jsme si totiž i lidsky docela blízcí,“ uvedl Gottwald, který chce v krajském zastupitelstvu pobýt jenom do konce volebního období. Podle vlastních slov se o kandidaturu do nadcházejících krajských voleb na podzim neusiloval.

Marta Husičková k své nové funkci v radě Olomouckého kraje řekla: „O nominaci na člena rady jsem věděla už asi týden. V prvním momentu to pro mě byl šok, taková nabídka se však neodmítá, i když asi nebude lehké skloubit starostování a novou funkci na kraji. Do voleb je však poměrně krátká doba a věřím, že se to zvládnout dá.“ Husičková by se chtěla na kraji věnovat zejména otázkám školství a kultury, protože jako sama uvedla, jde o oblasti, které jí jsou blízké a rozumí jim. S podobnými prioritami se bude také z 18. místa na kandidátce ODS o voliče usilovat ve volbách do krajského zastupitelstva.