„Od roku 2003 jezdí naši žáci do Itálie na studijní stáže. Vloni poprvé přijeli italští učitelé do Prostějova, aby u nás prezentovali typickou italskou kuchyni. Tentokrát se obě strany zaměřily na přípravu kávy,“ řekla zástupkyně ředitele pro praktickou výuku Mária Zámostná.

V Itálii je mnoho firem, které se zabývají pražením kávy. Každý region má svého dodavatele a tím i specifickou chuť tmavého nápoje. Obecně však platí, že vyšší podíl arabiky znamená chutnější kávu. Je jemnější, aromatická a díky větší složce olejů má bohatou a hustou pěnu.

„Den v Itálii začíná „kapučínem“ a čerstvým croissantem. V průběhu dne se potom pije espresso na povzbuzení,“ vysvětlil studentům italský mistr Mario Borssetti. Že je espresso opravdovým životabudičem, dokládá i jeho správné složení. Sedm gramů kávy a jen dva centilitry vody.