VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobrá káva? To je kumšt

PROSTĚJOV - Kávou začínají den miliony lidí na celém světě. Správnou přípravu espressa, kapucina, latté a horké čokolády si pod vedením „mistra kávy“ ze slunné Itálie Maria Borssettiho vyzkoušeli žáci Středního odborného učiliště obchodního v Prostějově.

19.11.2007
SDÍLEJ:

Den v Itálii kapucinem, tvdí Mario Borssetti.Foto: DENÍK/Eva Ševčíková

„Od roku 2003 jezdí naši žáci do Itálie na studijní stáže. Vloni poprvé přijeli italští učitelé do Prostějova, aby u nás prezentovali typickou italskou kuchyni. Tentokrát se obě strany zaměřily na přípravu kávy,“ řekla zástupkyně ředitele pro praktickou výuku Mária Zámostná.

V Itálii je mnoho firem, které se zabývají pražením kávy. Každý region má svého dodavatele a tím i specifickou chuť tmavého nápoje. Obecně však platí, že vyšší podíl arabiky znamená chutnější kávu. Je jemnější, aromatická a díky větší složce olejů má bohatou a hustou pěnu.

„Den v Itálii začíná „kapučínem“ a čerstvým croissantem. V průběhu dne se potom pije espresso na povzbuzení,“ vysvětlil studentům italský mistr Mario Borssetti. Že je espresso opravdovým životabudičem, dokládá i jeho správné složení. Sedm gramů kávy a jen dva centilitry vody.

19.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto

Nepovedený zápas. Jestřábi prohráli v Litoměřicích

Soutěžní svatební pár číslo 73 - Blanka a Petr Coufalovi, Přerov – Kozlovice
3

Dvacáté páté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Nově narozená miminka na Prostějovsku - 3. týden roku 2018

Hodně štěstí, zdraví a spokojenosti do života přeje Prostějovský deník narozeným dětem, rodičům gratulujeme.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

Záře z obřího skleníku způsobila poprask. Prý se to opakovat nebude

Jako za polárním kruhem si mohou připadat Hanáci, kteří žijí v blízkosti několikahektarových skleníků na hydroponickým způsobem pěstovaná cherry a koktejlová rajčata. Záře nad jedním z nich, ve Smržicích, způsobila rozruch desítky kilometrů daleko.

AUTOMIX.CZ

Exoti na prodej: O těchto autech jste určitě nikdy neslyšeli. Ale můžete je mít

Přijde vám, že je aktuální vozový park na našich silnicích poněkud uniformní a nudný? Nezoufejte. Stačí si otevřít nějakou velkou celoevropskou inzerci, zadat jako značku „jiné“ a už se na vás hrne přehršel bizarních a zajímavých aut, která na silnici jen tak nepotkáte. My jsme vybrali šest z našeho pohledu nejzvláštnějších.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>