„Společnost Czech Radar vyzveme, aby odstranila svá měřící zařízení. Uvažovali jsme o vypsání výběrového řízení pro všechny měřice, ale nakonec ustanovíme pracovní skupinu složenou ze zástupců města, policistů a městské policie, která navrhne další postup. Skupina zároveň vytipuje stanoviště, kde dochází k častým nehodám," informovala náměstkyně primátora Alena Rašková.

Odborníci také projednají i případnou instalaci inteligentních semaforů se zabudovaným radarem. Zařízení funguje tak, že pokud auto jede předepsanou rychlostí, přepne se trvale svítící červená na zelenou. V opačném případě zůstane na semaforu červená, která svítí tak dlouho, dokud řidič nezpomalí na požadovanou rychlost.

„Inteligentní semafory fungují již na třech místech Olomouckého kraje. Jsou vhodným řešením zajištění bezpečnosti silničního provozu pro dlouhé rovné úseky na vjezdech do měst. Osobně se mi takové řešení líbí," dodala Alena Rašková.

Jednou z variant je i provozování stacionárních radarů samotným městem.

„Pracovní skupina se bude zabývat také možnostmi změn lokalit eventuálního umístění stacionárních radarů. První radar byl v Prostějově instalován v roce 2005 a další o tři roky později. Za tu dobu se změnily poměry v dopravě a například radar v Brněnské ulici směrem do centra od kruhové křižovatky s Okružní se jeví jako nadbytečný," podotkla Alena Rašková.

Radnice již dvakrát zrušila zadávací řízení na měřiče rychlosti.

„Před vyhlášením nového zadávacího řízení na dodavatele systému měření rychlosti vozidel ve městě zpracujeme celkovou dlouhodobou analýzu možností a způsobů řešení celé problematiky," vysvětlila Alena Rašková.

„Chceme maximální průchodnost výběrového řízení. Měření rychlosti ve městě musí být, ale nesmí ho být moc, aby nezpomalovalo dopravu," vyjádřil se primátor města Miroslav Pišťák.

První stacionární radar nechala prostějovská radnice nainstalovat v roce 2005 na křižovatku ulic Vápenice a Kostelecká. Nakonec jich v ulicích města měřilo okamžitou rychlost jedenáct. Protože však v systému zpracování dat našli krajští úředníci pochybení, radary přestaly řidiče fotit. Magistrát pak loni s vlastníkem zařízení – firmou Czech Radar – vypověděl smlouvu o pronájmu radarů.