Platnost či neplatnost smluv sice podle týdeníku Hanácký Večerník nerozhodl, nicméně rozhodování o případu vrátil zpět podřízeným soudům.

V kauze Manthellan jde o hodně. Tato olomoucká firma chce už od roku 2008 v centru Prostějova postavit nákupní středisko.

To by však znamenalo konec nejen parkoviště v Komenského ulici, ale zejména Společenského domu. I z toho důvodu části obyvatel i místních politiků dlouhodobě protestuje.

Plány firmy se dostaly k soudu na podnět jejího konkurenta, Prioru. Krajský soud v Brně však loni rozhodl, že nemá právní zájem a stížnosti na původní výběrové řízení smetl ze stolu.

Ilustrační foto
Lidem v Prostějově chybí přechody. A zřejmě ještě ubudou

Jsou smlouvy platné?

Nicméně podle informací Hanáckého Večerníku bude nyní muset řešit jinou otázku: to, zda jsou vůbec smlouvy Manthellanu a města na stavbu Galerie Prostějov platné.

"Bereme rozhodnutí Nejvyššího soudu na vědomí. Právní záležitost řešení smluvního vztahu mezi městem Prostějovem a společností MANTHELLAN, a.s. bylo svěřeno advokátní kanceláři Ritter - Šťastný, která připraví pro orgány města návrh dalšího postupu," uvedla mluvčí radnice Jana Gáborová.

Další aktéři kauzy se k nejnovějšímu rozsudku vyjadřovat příliš nechtěli.

"Rozsudek Nejvyššího soudu nebudeme prozatím komentovat, protože jsem neměli možnost se s ním podrobněji seznámit," vzkázal mluvčí Manthellanu Jura Aláč.

Jeho ústy však vedení společnosti minulý týden odmítlo vyklizení parkoviště v centru města. To zabrala v prosinci kvůli provedení archeologického průzkumu. Nicméně jak rada, tak zastupitelstvo letos přijali usnesení, že smlouvy města s firmou jsou od počátku neplatné.

"Společnost Manthellan sice obdržela písemný požadavek Prostějova na vyklizení předmětného pozemku v centru města, vzhledem k tomu, že smlouvy považujeme za stále platné a účinné, odmítáme tento požadavek a plánujeme pokračovat v dalších přípravných pracích na pozemku," uvedl tehdy Juraj Aláč.

Vernisáž výstavy originálních plakátů v prostějovském kině
Moonwolker i Wolkerine. Prostějov má "svého" básníka na nevšedních plakátech
Zabrané parkoviště u Kaska v Prostějově
Soudní vyklizení parkoviště u Kaska? Zatím není v plánu

Část zastupitelů změnila názor

Podobně stručná byla reakce společnosti Prior. Prostřednictvím jednatele Radovana Pilicha se k věci nechtěla blíže vyjadřovat.

"Právě jsem v zahraničí, nevím tedy, jak vše dopadlo. A jaký je rozsudek. Vyjádřil bych se k němu až po seznámení s tím," uvedl Radovan Pilich.

Během posledního roku byla k vidění změna přístupu od komunálních politiků ke kauze. Zatímco původně mírná většina zastupitelů buď záměr firmy podporovala aktivně či alespoň tichým souhlasem, po zabrání parkoviště, které trvá už čtvrtý měsíc, část z nich změnila názor.

Ten naopak zůstává stejný u Jana Navrátila, aktivisty a zastupitele, který už téměř deset let proti výstavbě bojuje.

"Město mělo jednat v případě pozemků v Komenského ulici dříve a razantněji. Naštěstí lidé, kteří v minulosti zájmy Manthellanu tlačili - Pajchl, Pišťák či náměstek Pospíšil - postupně přichází o moc," vyjádřil se k vývoji kauzy.

Primátorka Prostějova Alena Rašková
Teď řešíme Manthellan, laskavě odejděte