Počátkem května vyzval opoziční zastupitel Aleš Matyášek (TOP 09) radní, aby se písemně vysvětlili, proč smlouvu se společností Manthellan podepsali, přestože jim to právník nedoporučil.

„Zatím nikdo neodpověděl. Já však na vyjádření trvám a podle zákona na něj mám právo do třiceti dnů. Rozhodně to není tak, jak tvrdil pan primátor, že to závisí na libovůli radních," říká Aleš Matyášek.

Vedení města mu zatím odpovědělo pouze na dotaz, na kolik právní rozbor přišel.

„Poslali mi kopii faktury na padesát sedm tisíc korun. Druhá platba pak činila patnáct tisíc," uvedl Matyášek. Analýzu a doporučení kanceláře Jiřího Bezuchy ale stejně radní nerespektovali.

SOUVISEJÍCÍ: Kasko: kdo ututlal varování právníka před podpisem smlouvy?

Není vyjádření jako vyjádření

Ministerstvo ani antimonopolní úřad sice proti smlouvě s investorem prodejního komplexu, jenž má vyrůst na místě dnešního Společenského domu (Kasko), nic nenamítá, to však neznamená, že je bez vad.

„Z vyjádření úřadů neplyne, že je vše v pořádku, ale pouze to, že z hlediska jejich oblasti dozoru zákon porušen nebyl. Ministerstvo vnitra výslovně upozorňuje, že značná část problému leží v oblasti samosprávy, do níž není oprávněno zasahovat," podotkl zastupitel Matyášek.

Není cena jako cena

Otázkou zůstává například sjednaná cena za pozemky. Srovnání nabízí například polyfunkční dům, který nyní vyrůstá v těsném sousedství tolik diskutovaného prostoru. Jeho současný majitel odkoupil stavební parcelu v únoru roku 2008 od města, přičemž za každý čtvereční metr zaplatil pět tisíc korun. Tentýž měsíc stanovil odhadce v případě prodeje společnosti Manhellan cenu 2100 korun za metr čtvereční. Cena je prý nižší proto, že se jedná o velkou plochu.

„Pozemky v centru města ale nejsou výprodejové zboží, na které se dává množstevní sleva, jako bychom se jich chtěli za každou cenu zbavit," tvrdí Matyášek. Od města si také sporný doklad vyžádal.

„Zatím jsem nic nedostal. Předpokládám, že v tomto případě magistrát využije lhůtu třiceti dnů na odpověď," konstatoval zastupitel.

Pokud totiž budou chtít radní za městské peníze postavit společenské centrum jinde, zaplatí zřejmě za méně lukrativní pozemky podobnou cenu. Právě kvůli výši finanční částky zkrachovalo v minulých dnech i jednání se společností Moragro o koupi areálu u Kolářových sadů.

„Pro nás byla akceptovatelná cena dohodnutá na počátku jednání, tedy osmnáct set korun za metr čtvereční. Pak jsme ale začali jednat o koupi celého pozemku a cena se zvýšila. Proto jsme jednání ukončili," konstatoval ve čtvrtek náměstek primátora Jiří Pospíšil. (pam)