„Prodáváme už měsíc. Máme kompletní předvánoční servis. Lidé si u nás mohou koupit nejen kapra, ale i stromeček,“ prohlásil majitel obchodu František Lužný.

Ceny kaprů od loňského roku nezměnil.

„Dvaaosmdesát korun za kilo, devětaosmdesát za výběr,“ konstatoval Lužný.

Jako výběrové prodává kapry těžší než dvě kila třicet. Fajnšmekři si sem mohou zajít i na rybu uzenou.

V pátek se objevily kádě například ve Wolkerově ulici či u Tesca.

„Kapři jsou k dostání od pátečního rána a přijít si pro ně mohou lidé i na poslední chvíli, na Štědrý den do čtrnácti hodin, uvedla manažerka oddělení čerstvých potravin Tesco Katarína Navrátilová.

Ceny kaprů se pohybují od sedmdesáti devíti do osmdesáti devíti korun, podle jakosti. Jiné ryby jsou dražší, například kilogram amura stojí pětadevadesát korun, lín pak stovku, cena za kilogram sumce či štiky se pohybuje kolem dvou set.

Prodejce však od prvního dne trápil mráz.

Při minus deseti stupních voda v kádích zamrzala i přes to, že provzdušňovací zařízení jelo naplno.

Odborníci upozorňují, že by prodejci měli dbát na to, aby zvířata při prodeji zbytečně netrpěla.

Kapr vážený i s nožem v těle

„Kapr je jako každé jiné zvíře. Má schopnost vnímat a cítit bolest,“ upozornila Jana Zerzánová z prostějovského sdružení na ochranu hospodářských zvířat.

„Je zakázáno vsouvat prsty pod skřele na žábry, vtlačovat jim prsty do očnic nebo vykrvovat ryby nedovoleným způsobem, například pícháním do ocasní krajiny,“ uvedla aktivistka ochránců zvířat.

Známe jsou i nekalé praktiky prodejců, které mají za cíl dostat ze zákazníka více peněz. Někdy prodávající zváží kapra i s nožem zabodnutým v těle, jindy při vytahování z kádě počká až bude mít kapr otevřená ústa a nabere s ním i množství vody, za jejíž váhu pak zákazník zaplatí.

Kupující by si měli dát také pozor na množství ledu přimrzlé na nádobě, ve které se kapři váží.

Kapra je nejlepší nechat si odborně zabít u prodejce.

„V opačném případě jej čeká strastiplná cesta v nákupní tašce a pak další utrpení při neodborném zabíjení,“ upozornila ochranářka zvířat.

Pozor na citron!

Lidé mají mnoho možností, jak kapra upravit.

„Skvělý je kapr na modro. Pro tento případ je nejlepší lysec. Pokud jej však nemáme, kapra zbavíme šupin tak, že ho u ocasu podebereme do špetky a směrem k hlavě tak odstraníme šupiny v jednom kuse,“ prozradil šéfkuchař Tomáš Zelený.

Doporučuje rybu nekrájet na podkovy, ale na filety.

„Ostrým nožem jej nařízneme podél hřbetní kosti a jedeme po žebrech. Kdo chce mít rybu vykostěnou dokonale, může si vzít pinzetu a odřezanou plochu přejet dlaní,“ dodal šéfkuchař.

Maso se podle něj nemá solit dlouho dopředu, stačí hodina či dvě. To samé platí o citrónu.

„Citrónová šťáva je kyselina. Když ji necháme působit příliš dlouho, maso naleptá a to je pak rozbředlé,“ upozornil kuchařský mistr.