VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kančí? Je k mání za slušnou cenu. Myslivce ovšem trápí pytláci

Prostějovsko – Lovecká sezona divokých prasat je v plném proudu. Dopřát si delikatesy z kance však nemusí lidé jen na zvěřinových hodech v restauracích. Díky přemnožení divočáků v republice je kančí maso stále dostupnější.

15.11.2012
SDÍLEJ:

Kančí maso. Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jaroslav Sýbek

„Výskyt kanců záleží na lokalitách. Tam, kde roste kukuřice a řepka, je jich samozřejmě více," řekl Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově.

„Za poslední dva roky jsme v okrese zaznamenali větší nárůst odlovů. Zatímco dříve jsme stříleli šest set kusů, nyní jich je už tisícovka. Počty se však mohou lišit i tím, zda je možné střílet jen dospělou zvěř, či i bachyně a podsvinčata," řekl Jiří Procházka

Ceny masa z divočáků jsou na stejné úrovni jako minulý rok. Zatímco cena hovězího a vepřového masa kvůli suchu a nedostatku obilí zdražuje, maso z divočáka zůstává na loňských cenách. Například kilo kančí krkovice s kostí se prodává kolem stokoruny, to samé vepřové maso můžete pořídit jen o patnáct korun levněji.

Maso "ze dvora"

Cenu zvěřiny snižuje i novela veterinárního zákona, která platí od začátku letošního roku. Podle ní mohou myslivci prodávat část ulovené zvěře takzvaně ze dvora. Provozovatelé restaurací tak raději dávají přednost levnější zvěřině od myslivců než od tradičních zpracovatelů.

„Cena černé zvěřiny se při výkupu pohybuje mezi 35 až 55 korunami za kilo. Pokud maso pochází z kusu vážícího méně než 50 kilogramů, jeho cena je vyšší, protože je kvalitnější," vysvětlil Jiří Procházka.

Velký problém - pytláci

Cenu však sráží i pytláci, kteří nabízí maso bez veterinárního dohledu. Dlouhodobě s nimi bojují i myslivci na Prostějovsku. Jejich dopadení je však téměř nemožné.

„Pytláci jsou velkým problémem, který řešíme už nějakou dobu. Dříve se pytlačilo pro vlastní potřebu, dnes pro prodej. Jako myslivci nejsme schopni zasáhnout a také prokazatelnost je špatná. Občas někdo slyší výstřel nebo vidí vyjeté koleje, ale těžko se podaří někoho dopadnout. Pomohli by hlídači, ale kdo to bude dělat?" krčí rameny jednatel okresního mysliveckého spolku.

Jak poznáte, že je maso OK?

Jak tedy poznáte, že zvěřina nepochází od pytláka?

„Pokud koupíte maso ze zvěřinového závodu, stačí jako potvrzení dodací list. Pokud pochází maso od myslivců, musí být prohlédnuto veterinářem a může jít do prodeje jen s kůží. U spárkaté zvěře musí být maso také označené lístkem o původu a plombou, na níž je uveden čas a místo ulovení," radí Vratislav Šulc, ředitel odboru hygieny z Krajské veterinární správy Olomouc. (ham)

TIP DENÍKU

Pečená kančí kýta s karamelovým zelímPečená kančí kýta s karamelovým zelím

Suroviny na 15 porcí:

300 g uzeného špeku, 1 kus hlávky zelí, 6 kusů cibulí, 4 snítky tymiánu, 300 ml bílého vína, 1 kus kančí kýty, 3 lžíce soli, 3 lžíce másla, 4 lžíce sádla, 4 lžíce cukru, 1 lžička kmínu, 1 kus citrónu

Příprava masa:

Očištěnou a prošpikovanou kýtu osolte a pokapte citrónovou šťávou. Potřete maso čerstvým tymiánem a nechte šest hodin v chladu odležet. Poté ho zprudka orestujte na pánvičce spolu s velkými kusy cibule a špekem, vraťte do pekáče a podlijte bílým vínem. Pečte ve vyhřáté troubě na 150°C asi 2,5 hodiny. Do výpeku z masa nalijte víno, nechte chvilku povařit a ke konci přidejte máslo.

Příprava zelí

Očištěné hlávkové zelí opečte na sádle s najemno nakrájenou cibulkou a špekem. Ke konci restování přidejte cukr, který nechte zkaramelizovat. Až karamel zchladne, přidejte ocet a opět přiveďte k varu. Zelí duste asi 15 minut, sejměte pokličku a nechce asi 20 minut povařit na mírném ohni, aby se odpařila přebytečná voda.

Autor: Hana Masaříková

15.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Centrum léčebné rehabilitace v Prostějově
5

Centrum rehabilitace zve na den otevřených dveří

Srážka dvou fabií u Ohrozimi
2

Mladík jel příliš rychle, srazil jinou fabii v protisměru

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Nepropásněte! Výsledky voleb ve vaší obci, názory, podrobnosti

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Úspěšná premiéra: Prostějovští Býci zdolali v domácím ringu Jihočechy

Prostějovští boxeři vstoupili minulou neděli do nového extraligového ročníku 2017 – 2018 v prostějovské sokolovně vítězně, zdolali tým Třeboně. O víkendu 18. – 19. listopadu budou startovat v Ústí nad Labem, o prvním prosincovém víkendu doma s Ostravou a v polovině prosince uzavřou první část soutěže v Děčíně.

Petr Sokol: Na výsledky není veselá podívaná!

Vítězství s hořkou příchutí. Dvojka krajské kandidátky ODS Petr Sokol z Prostějova do sněmovny nezasedne. Rozhodly o tom preferenční hlasy krajských voličů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT