Radní spolu s architekty dál zvažují kam přemístit městské trhy fungující od sklonku osmdesátých let za kostelem Povýšení svatého Kříže.

„Kubus je jedna z možností. Diskutuje se o dalších variantách týkajících se centra města," prohlásil ve čtvrtek odpoledne prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

Debata se vyhýbá prodejcům a jejich zákazníkům. Ti již loni na podzim chystané stěhování trhu odmítli. Petici za zachování tržnice na stávajícím místě se sedmi sty podpisy ale zastupitelé smetli ze stolu.Stávající tržnice v centru města

„Všem radním jsem třináctého srpna poslal elektronickou poštou výzvu, aby trh u Kubusu nestavěli. Je to tam mrtvá oblast, lidi nepřijdou," bojuje o dobré prodejní místo Vlastimil Lejsek, prodejce a jeden z autorů zmíněné petice.

Proč ne ve Školní ulici?

Lejsek radním navrhl, aby zvážili možnost postavit tržnici ve Školní ulici.

„To není nejšťastnější nápad. Přišli bychom o parkovací místa," reagoval Miroslav Pišťák.

Nejspíš ze stejného důvodu radní zamítnou i další z Lejskových podnětů.

„Trhy by mohly být vedle obchodního domu Linduška v Plumlovské ulici. Je tam volná plocha kde parkují auta o rozloze devatenácti set metrů čtverečních," zamýšlí se Lejsek s dovětkem, že o tomto návrhu radní v odeslaném e-mailu neinformoval.

SOUVISEJÍCÍ:

Kam s tržnicí? Radní jsou nadšení z prostor za Kubusem

Tržnici u Kubusu nechceme, vzkazují městu prodejci i zákazníci

Času na řešení je prý dost

Primátor Pišťák zdůraznil, že město se nenechá tlačit do nějakého unáhleného řešení. „Čas na tuto otázku máme," konstatoval ve vztahu k tržnici. Za pravdu mu dává skutečnost, že na ploše stávajících trhů má sice vyrůst polyfunkční dům, kdy a z jakých peněz ale zatím nikdo neví.

Tržnice slouží za kostelem Povýšení svatého Kříže od roku 1989. Stavbaři ji budovali jako provizorní stavbu. Vedle církevní památky působí trh nevzhledně.

„Jako pěst na oko," shodují se Prostějované.

Trh u kostela přesto navštěvují tisíce lidí. Tržnice dává obživu desítkám prodejců. Nájemné z prodejní plochy nekončí v obecní pokladně ale na účtu olomoucké společnosti Manthellan.