Možnost ponechání tržnice na současném místě město přitom předem avizovalo, stejně jako ochotu podřídit se vůli obyvatel.

„Dáme na hlasy občanů. Počkáme na názory občanů a pak se rozhodneme," hlásal před časem na stránkách místního tisku náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

Jenže pak se místo slibovaných pěti možností objevily v anketě jen čtyři. Nabídka zachovat tržnici v současné poloze chybí. To samozřejmě lidem, kteří se zajímají o osud města vadí.

„Jsem zvědavý, zda se anketa na městském webu dočká dříve avizovaných pěti nabídek nebo skutečně zůstane v rovině kleštěnce, kterému jsme něco odcvakli, aby zbytečně nedráždil," ptal se na svých internetových stránkách krátce po zveřejnění možností další prostějovský aktivista Pavel Burša.

Co k tomu podotýká město?

Setrvání tržnice tam, kde je, se ale město v zásadě nebrání.

„Pořád je zde možnost, že si pozemky ponecháme a pro tuto variantu se lidé mohou vyslovit prostřednictvím kontaktního formuláře pod anketou," podotkl náměstek Jiří Pospíšil. Připomněl však, že tržnici stejně stěhování nemine a to i na několik let.

„Na místě musí být určité zázemí, inženýrské sítě a podobně. A to by šlo těžko zajistit, když bude současná plocha obklopena výkopy. Pouhé stoly bez dalšího vybavení nám prostě hygiena v dnešní době nepovolí. Málokdo si uvědomuje, jak složitá je to věc," poznamenal Pospíšil.

Během oprav přesuňte tržnici před radnici, navrhují aktivisté

Včera přišli aktivisté s další možností řešení.

„Po hlubší úvaze navrhujeme doplnit Vaši anketu o následující možnost. Během opravy stávající tržnice přemístit tržiště na kuželnu před radnici, podobně jako fungují vánoční trhy. Po urychlené rekonstrukci pak vrátit trhy na stávající místo," uvedl Jan Navrátil. Dopis s tímto podnětem předal také na magistrátu.

O tom, že je potřeba současnou tržnici zrekonstruovat Prostějované nepochybují.

„Už včera bylo pozdě. Otázkou je ale dočasnost či trvalost jiných řešení. Stávající tržnici však rozhodně nerušit a neprodávat," řekla třeba Dana Matoušková.