Milovníci pivního moku se utkají v pětiboji

Seč – Pití půllitru na čas, cesta pivního poutníka, sečská neckyáda či sečské tuplák. Pět disciplín čeká na milovníky zlatavého moku, kteří v sobotu poměří síly na osmém ročníku Litovelského pětiboje.

„První a vždy zahajující disciplínou je pití půllitru na čas, závod uzavírá sečská neckyáda. Ostatní disciplíny pravidelně obměňujeme, aby se měli soutěžící na co těšit. Letos jsme připravili novou soutěž, a to Cestu pivního poutníka. A pro největší fandy pivního moku jsme na závěr přichystali soutěž sečské tuplák," nastínil Petr Kolář z místního sboru dobrovolných hasičů, který akci pořádá. Do soutěže se mohou přihlásit muži, ženy i řidiči.

„Těm podáváme nealkoholické pivo, ale podmínkou je dovršení osmnácti let," vysvětlil Petr Kolář. Soutěžní odpoledne zahájí od půl třetí zápis účastníků, závodníci začnou poměřovat síly o hodinu později. 

KDY A KDE: sobota od 14:30 hodin v Seči

Neckyáda nabídne recesistické soutěže

Brodek u Konice – Vynálezci originálních plavidel si v sobotu přijdou na své. Poměřit síly budou moct na rybníčku v Brodku u Konice, kde se bude konat 1. brodecká neckyáda.

„Odpoledne u vody a v ní nabídne soutěž o nejvtipnější podomácku vyrobené plavidlo, rychlostní pádlování na duších, lovení pokladu či plovoucí lávku odvahy a šikovnosti," nastínil Radomír Novák, starosta pořádající obce. Pro návštěvníky je připraveno i sportovní odpoledne, na kterém mohou poměřit síly v hodu na cíl nebo na překážkové dráze. Sraz nejroztodivnějších plavidel je jednu hodinu po poledni, na vodu vyrazí o hodinu později. Zábavné odpoledne zakončí od osmi hodin diskotéka. 

KDY A KDE: sobota od 13 hodin, na rybníčku u kulturního domu v Brodku u Konice

Amatérští běžci proběhnou vojenských újezdem

Prostějov/Repechy – Atraktivní terén se závěrečným stoupáním jedinečnou přírodou vojenského újezdu v Remešském žlebu čeká na amatérské vytrvalostní běžce, kteří v sobotu vyrazí na dvaadvacetiki­lometrovou trasu běžeckého závodu Repechy 22K Run.

„Když jsem si Repechy loni zkusil zaběhat, říkal jsem si, že by se mohlo přidat pár statečných a mohli bychom dát dohromady kolem deseti lidí. Už teď je však přihlášených padesát běžců a číslo roste každý den," řekl Martin Plachý z Maratónského klubu Prostějov, který akci organizuje.

Registrace účastníků startuje v osm hodin na parkovišti před prostějovskou sportovní halou na Olympijské ulici, cílem závodu je penzion Lada v Repechách.

„Dopravu zpět do Prostějova máme zajištěnou vícemístnými auty a jsme schopni nabídnout odvoz prakticky všem, kteří jsou ochotni zaplatit pětatřicetikorunový poplatek," dodal Martin Plachý. (ham)

KDY A KDE: sobota od 8 hodin na parkovišti před sportovní halou na Olympijské ulici v Prostějově

Automobiloví dědečci zdolají Březský vrch u Konice

Konice – Automobiloví veteráni z Čech i Moravy se v neděli sjedou do Konice, kde je odpoledne čeká tradiční jízda pravidelnosti historických vozidel do Březského vrchu.

„Akci zahájí výstava vozidel, která budou k vidění na náměstí od devíti hodin do půl jedné," lákají na akci organizátoři z Veteran vehicle clubu Konice. Poté čeká na účastníky jízda pravidelnosti.

„Na start nebudou připuštěna sportovní a sportovně upravená vozidla vyrobená po roce 1963," upozorňují pořadatelé. Zároveň dodávají, že vítaní jsou i majitelé historických bicyklů. 

KDY A KDE: neděle od 9 hodin na náměstí v Konici

Krátké info

VI. ROCK OF MEMORY - v sobotu 13. července od 17 hodinKEKS * KONTAKT * ATD * QUERCUS * PLUS, Plumlovská přehrada pláž U Vrbiček.

CAMPING ŽRALOK PLUMLOV - v pátek 12. července od 18 hodin posezení s hudbou, hraje Jarek Knejp.

DISCO CLUB SIMETRIX, KOMENSKÉHO 16, PROSTĚJOV - v pátek 12. července DJ Martty (Martin Čapka) a v sobotu 13. července DJ Otto Šabart vždy od 21 hodin. Dámy vstup zdarma po celou diskotéku.

ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ ZO PŘEMYSLOVICE - pořádá v sobotu 13. července a v neděli 14. července výstavu králíků a drůbeže. Otevřeno v sobotu od 8 do 18 hodin a v neděli od 8 do 16 hodin.

MEXICO CUP 2013 VE VÍCEMĚŘICÍCH - v sobotu 13. července od 8 hodin proběhne na hřišti ve Víceměřicích (areál Domova u rybníka) tradiční turnaj malé kopané. Občerstvení zajištěno.

HASIČSKÉ OSLAVY V ŽÁROVICÍCH - Sbor dobrovolných hasičů Žárovice srdečně zve na oslavu 85 let činnosti sboru a 120 let činnosti 27. Hasičské župy. Akce se koná v sobotu 13. července od 14 hodin v hasičském areálu SDH Žárovice. K vidění budou ukázky historické a soudobé požární techniky a ukázek. Srdečně zvou pořadatelé.

O POHÁR STAROSTY OBCE BÍLOVICE LUTOTÍN - soutěž v požárním útoku se koná v sobotu 13. července od 13 hodin na hřišti v Bílovicích.