Drakiáda na Malém Hradisku i v Konici

Malé Hradisko – Na celou řadu soutěží se mohou těšit obyvatelé i návštěvníci Malého Hradiska. Zvláště na děti míří organizátoři, kteří pro celé rodiny připravili Drakiádu. Během ní dojde na celou řadu dračích soutěžních disciplín.

„Soutěžit se bude v kategoriích o největšího a nejmenšího draka, o nejvýše letícího draka, o nejdéle létajícího draka, o nejhezčího draka, o nejhezčího draka vlastní výroby, o nejdelší ocas, o nejmladšího a nejstaršího drakovoda a v hlavní kategorii pro účastníky s vlastnoručně zhotovenými draky o "Eso Drakiády", což je soutěž o putovní pohár," zvou pořadatelé.

Dodávají pak, že chybět nebudou ani doprovodné dovednostní soutěže. Účastníky pak může zahřát občerstvení, které je připravené. Událost začíná sobotní druhou hodinou, kdy začíná běžet registrace účastníků.

Deváté dračí klání pak zažijí v Konici, respektive kousek nad ní. Draci totiž vzlétnou nad Březský vrch a to v pátek po čtrnácté hodině. Organizátoři zvou na občerstvení a informují, že dvě hodiny po začátku dojde také u sokolovny ke vzpomínkové akci k založení Československa.

(sob)

Jezdecká show podle Huberta

Lhota u Konice – Jezdeckou show, na kterou jen tak někdo nezapomene. To slibuje sobotní akce Stáje Arka ve Lhotě u Konice. Hubertovou jízdou se zde totiž budou jezdci loučit se sezónou.

„Jezdci vyjedou po zahájení na jednu lehčí a druhou náročnější trasu, po jejich návratu budou na pobavení účastníků jezdecké hry a soutěž v parkurovém skákání," informují organizátoři. Akce začíná jedenáctou hodinou. (sob)

Na zámek za strašidly i diskotékou

Plumlov – Dýně, dýně a zase dýně. Kdo o víkendu zavítá na Plumlovský zámek, může si připadat jako v jejich království. V sobotu od čtrnácti hodin totiž mohou milovníci oranžové hmoty navštívit Halloween na zámku. Pořadatelé ani letos nezaháleli a připravili řadu aktivit.

„Budeme dělat prohlídky strašidelného zámeckého sklepení, soutěže pro děti, diskotéku pro děti, různá vystoupení. Od sedmnácti hodin proběhne ohňová show. Během dne se pak děti mohou zúčastnit soutěže o ceny. Pokud tedy donesou vydlabanou dýni," lákají pořadatelé na již tradiční akci. (sob)

Zámek oživí dýně

Čechy pod Kosířem – Milovníky dýní, především pak děti, zvou na víkend do Čech pod Kosířem. V zámeckém parku totiž mohou projít dýňovou stezkou. Po vyzvednutí letáčku na pokladně zámku a správném zodpovězení otázek pak mohou získat i drobnou odměnu.

„Lidé se mohou těšit také na interiéry vyzdobené podzimními a dušičkovými dekoracemi," lákají pořadatelé Dušiček na zámku.

Oproti předchozím plánům však dojde ke změně. Dohromady s akcí totiž mělo také probíhat slavnostní zakončení sezóny.

„Nakonec jsme se dohodli, že nebude. Svěsíme jen vlajku a půjdeme domů," uvedl kastelán zámku Martin Váňa s tím, že s koncem října také končí turistická sezóna pro památku. (sob)

Pod Kosíř na ovoce a zeleninu

Stařechovice – Na výpěstky místních zahradníků se mohou zájemci přijít podívat ve Stařechovicích. Zdejší obecní úřad se totiž o víkendu stane dějištěm výstavy ovoce a zeleniny.

Výstava potrvá v oba víkendové dny a to od čtrnácti do osmnácti hodin. Srdečně zvou pořadatelé z řad Českého zahrádkářského svazu. (sob)

Hluchov bude patřit dýním

Hluchov – Konec října, to už je nějakou dobu čas dýní. Nejinak tomu je v Hluchově, kam už podruhé zvou na dýňovou slavnost.

„Děti si vyřežou doma dýni a přijdou se s ní pochlubit. Pro rodiče na místě bude nějaké to pití, bereme celou akci jako odměnu pro lidi a šanci na zapojení do kulturního života," uvedl starosta Vladimír Dvorský.

Událost se odehraje v sobotu od sedmnácti hodin před hluchovským obecním úřadem.

„V případě nepříznivého počasí se přesuneme do budovy úřadu," doplnil starosta. (sob)

Lampionový průvod završí ohňostroj

Brodek u Konice – Nemálo zábavy si o víkendu užijí hlavně ti nejmenší v Brodku u Konice. Obec pro ně nachystala uspávání broučků. Brodek se tak na čas ponoří do světel lampionů, zazní však také petardy.

„V sobotu v osmnáct hodin se sejdeme v Dešné na dolní autobusové zastávce, odkud začne lampionový průvod. Vystoupí také děti z mateřské školy. Vyrobené lampiony také ohodnotíme," prozradili organizátoři k programu události.

Během ní budou děti také uspávat broučky písničkou, akci pak završí ohňostroj. Lidé se pak mohou během večera zahřát svařeným vínem a teplým čajem. (sob)

Do Pavlovic zvou na rožnění berana

Pavlovice u Kojetína – Na pořádnou baštu za zvuku cimbálu se mohou těšit na jihu Prostějovska. V Pavlovicích u Kojetína totiž na sobotu plánují posezení u cimbálu.

Do sokolovny tak nejen místní obyvatelé mohou dorazit na cimbálovou muziku Kosár, u níž nebude chybět ani víno. Zlatým hřebem sobotního večera pak bude rožnění berana. Akce začíná v 18 hodin. Více informací a také lístky jsou k dostání na obecním úřadu. (sob)